Křižovatka » Služby » Komunikace » Diskuzní fórum » Kategorie veřejné » Různé » Bambiriáda
| Přepnout do plochého zobrazení
RaDaR (anonymní) napsal(a) 27.05.2010 v 00:20:14:
Nazdar,
chtěl bych rozvinout diskuzi na téma propagace Junáka na velkých akcích. Vyprovokovala mě k tomu letošní Bambiriáda.
Navštívil jsem stánek Junáka v Praze na Vítězném náměstí a omlouvám se, pokud se dotknu něčí práce, ale byl jsem více než zklamán. Nebudu tu rozebírat stánek ani vzezření pořadatelů detailně (pokud pořadatelé chtějí slyšet konkrétní námitky, rád je sdělím po uvedení kontaktu), nemyslím si že je nutné rozpitvávat je zde veřejně.
Spíš bych rád rozvinul myšlenku, na kterou mě to přivedlo – uvědomil jsem si, že ne každé středisko má v týmu architekty či lidi schopné tvořit esteticky i funkčně zdařilé věci a nikomu to nemám za zlé – je to věc nesmírně složitá. Právě proto bych jistě nejen já uvítal ze strany ústředí (nebo odjidnud???) zřízení nějakého poradenství, jak se na těchto větších akcích (a nejen na nich) prezentovat. Junák má grafický manuál a mnoho textů, jak nás úspěšně prezentovat, občas mám však pocit, že je málokdo čte.
Ptám se tedy – nebylo by možné, aby k těmto akcím byla poskytována přímá podpora? Mnohá střediska, která si někdy evidentně neví rady s prezentací, by jistě uvítala možnost konzultací svých připravovaných projektů u někoho, kdo se tím v Junáku zabývá. Mířím tím asi tam, že zhodnocení konkrétních nápadů je určitě daleko přínosnější, než obecné návody (ty jsou mnohdy vhodné jako odrazový můstek, avšak pro výskok na velkých akcích jen můstek zřejmě nestačí).
Pokud by nebylo možné zastřešit více propagačních akcí – nebylo by dobré poskytovat zvýšenou podporu, alespoň těm největším (já sám znám pouze Bambiriádu)?
Věřím, že úroveň, by se jistě o mnoho zvedla, určitě by byla výše než zde zmíněná. Chápu, že Bambiriáda je velké sousto, ale myslím si, že jako největší dětská organizace máme na to jí zvládnout se ctí.
Díky za názory kohokoli.
odkaz na tento příspěvek | odpovědět
Vlastík (anonymní) napsal(a) 18.06.2010 v 09:04:34:
Nazdar, Radare, konkrétní námitky by mě opravdu zajímaly. Letos jsem se také na pořádání podílel a se svými rovery jsme to po akci dlouho probírali. Mohl bys mi je napsat na e-mail? Předem díky.
Vlastík
RaDaR (anonymní) napsal(a) 18.06.2010 v 10:23:43:
pro Vlastík (anonymní): na mail ti to poslat nemůžu jelikož ho bohužel neznám a sem jsi ho nenapsal :), sice to už je dlouho od Bambošky ale kdybys ho sem napsal možná bych zkusil něco zformulovat ještě. Konkrétní připomínky jsem už probíral s Upírkem osobně.
Spíše jsem přemýšlel jak realizovat nějakou podporu těmto akcím – například vzájemná konzultace oddílů po republice, kteří se Bambiriády účastní? Váš názor?
Upírek (upirek) napsal(a) 18.06.2010 v 11:08:09:
pro RaDaR (anonymní): i pro Vlastíka: Radarovy připomínky jsou zahrnuté v tom dokumentu, co jsem Ti posílala. Samozřejmě pokud to Radare chceš sepsat sám vlastními slovy, tak to bude jen ku prospěchu věci.
Co se koordinace po republice týče, tak nevím, skoro si myslím, že je to zbytečné.
RaDaR (anonymní) napsal(a) 18.06.2010 ve 13:38:23:
pro Upírek (upirek): Myslel jsem nějakou výměnu nápadů, inspirace a tak – něco podobného se konalo asi před dvěma lety pro nábory včetně veřejné diskuze tady na křižovatce a mělo to ohlas a pevně věřím, že to i jiným pohomlo. Jinak OK – díky za názor.
pro Vlastika: De facto shrnuto v pár slovech šlo o první dojem ze stánku – prostě to nepřitahovalo (krom fotbálku – ten byl super), vizuálně žádné zajímavé činnosti a podání toho všeho se mi zdálo dosti rozpačité, neuspořádáné, lidé v neupravených krojích posedávající otráveně okolo na náladě taky nepřidali.A pokud to má být prezentační akce – mě to prostě na pohled jako celek skauty nepřipomínalo ničím. Zkrátka i kdyby činnosti a myšlenky na stánku byly úchvatné, ten kdo to nepozná na první nebo maximálně druhý pohled si už stánku nadále nevšimne. Promin, ale není to jen můj názor.
Upírek (upirek) napsal(a) 19.06.2010 v 16:53:19:
pro RaDaR (anonymní): nu, výměna nápadů by mohla být zajímavá. Ovšem těžko říct, jak by na to reagovali z ostatních měst (pokud by se vůbec podařilo zjistit, kdo to kde dělá). Prostě jsem vůči tomu skeptická. Je to dané tím, že na mě Bambiriáda nezapůsobila jako vhodné prostředí pro prezentaci skautingu – je to prostě taková Matějská pouť bez kolotočů. Je určitě dobře, aby se tam Junák ukázal, ale za sebe si nemyslím, že by se to mělo nějak přehánět. Daleko důležitější je dobré provedení náborů přímo oddíly a dlouhodobá pozitivní prezentace ve svém okolí, protože pak rodiče lépe poznají, kam dítě dávají. A to je asi nejdůležitější.
Pavel Široký - Kočkec (anonymní) napsal(a) 20.06.2010 ve 12:19:56:
pro Upírek (upirek): Mluvíš mi z duše, i já sázím především na dobrou práci Junáka v místě. Ovšem občas lze zaslechnout – i v prostředí menších měst, že v dnešní konkurencï to nestačí, že je třeba sofistikovaných metod propagace. Já sám na to názor nemám, jak to vidíš ty ?. Tisknu L Kočkec
Upírek (upirek) napsal(a) 20.06.2010 ve 12:28:53:
pro Pavel Široký – Kočkec (anonymní): těžko říct… moje zkušenost je taková, že pokud rodiče nejsou přesvědčení, že jejich dítě má být skautem, tak u oddílu (i sebelepšího) většinou nevydrží (z různých důvodů). Pokud přesvědčení jsou, tak je všechno pro všechny jednodušší. A tohle přesvědčení jedna mega akce tohohle typu prostě nevytvoří.
Michal (anonymní) napsal(a) 21.06.2010 v 08:37:36:
pro Pavel Široký – Kočkec (anonymní):
Ahoj, proč jako sofistikovaný nástroj popularizace skautingu neslouží sk. časopisy? Byl by problém je např. trochu osladit i něčím „neskautským“ ?
Špáťa (anonymní) napsal(a) 23.06.2010 ve 22:39:02:
pro Upírek (upirek): Já si zase myslím že je pro skauty ostuda, když je v kvalitě prezentace předběhnou stánky Pionýrů, Tomíků a dalších organizací…Od skautů bych na největší prezentační akci sdružení pracujících s dětmi a mládeží čekal propracovanou prezentaci, zajímavé aktivity, v případě pražské bambiriády i vhodné obsazení skautského „stánku“ lidmi schopnými komunikovat, zaujmout, a kdyby tyhle dvě vlastnosti neměli tak alespoň vhodně oblečenými. Rozevláté neupravené kroje bratrů a sester ve skautském stánku na pražeské bambiriádě nepůsobily dobrým dojmem a nevím jestli zrovna zatloukání hřebíků je pro dnešní mládež tak strhující aktivita. Ač jinak například Pionýry příliš v lásce nemám na této akci předvedli velký kus práce a jejich propagace byla super, stejně tak jejich nabízené aktivity. O vhodnosti a úpravě oblečení prezentujících nemluvě…
Riki (anonymní) napsal(a) 07.07.2010 ve 13:24:05:
pro Špáťa (anonymní): Tohle sdělení je nejen pro Špáťu, ale i pro všechny, kdo se této diskuse zúčastnili. Nerad to dělám, ale objektivní kritika nikdy nikomu neuškodila a pokud je rozumný, tak ji přijme. Skautský stánek na Pražské Bambiriádě byl ukázkou, jak by se prezentace dělat neměla. Co se týká neupravených krojů, to je problém naší organizace, jakožto celku…ale zbytek byl již na organizátorech. Vím jak „brzo“ se dozvěděli, že mají na starosti stánek „Bambošky“, ale to není překážkou udělat jej kvalitně. Obzvlášť s možnostmi v Praze. Mám to štěstí, že znám i kluky co dělali stánek od Pionýra a zrovna Ti z Prahy nejsou, pocházejí od Náchoda a možná díky tomu mohli sehnat spousty lákavých věcí. Neříkám, že hned musíme mít Paintball, ale teepko snad v oddíle máme (nebo jej má sousední oddíl), lana na nízké lanové aktivity taky není problém sehnat, a už by to byly 2 lákavé aktivity. Pravda je, že fotbálek za stanem byl fajn nápad a z části nás zachránil, ale jak vidíme, tak to bohužel nestačí. Tímto přeji lepší podmínky pro budoucí organizátory skautského stánku. Rikitan
Vlastík (anonymní) napsal(a) 25.07.2010 v 11:27:01:
pro Riki (anonymní): Stavěl jsem fotbálek a měli jsme v plánu postavit i nějakou lanovou překážku. Bohužel jsme nedokázali vymyslet, jak takovou překážku bezpečně napnout bez nějakých stromů. Ty znáš nějaký způsob?
RaDar (anonymní) napsal(a) 26.07.2010 v 19:04:00:
pro Vlastík (anonymní): zavěsit nějaké menší šplhadlo s pytlíkem bombonu na jeho vrcholu se dá i na trochu trojnožku z tee-pee. Ale lanové aktivity nejsou snad všechno – když zjevně nemůžu udělat lanovou aktivitu a nenajdu pro ní vhodné technické řešení tak zkusím šáhnout do jiného šuplíku. Takové shazování soupeře z kladiny molitanovými tyčemi je taky dobrá zábava a potřeby jsou na to levnější než na lana. A hodně dalších jistě i lepších nápadů se jistě mezi skauty jen tak povaluje – právě proto by bylo dle mého názoru dobré uvažovat o nějaké širší spolupráci a koordinaci.
Upírek (upirek) napsal(a) 30.07.2010 v 01:08:20:
pro všechny: dík za reakce. Níže jsou konkrétní odpovědi. Ničím z toho ale nechci říct, že by prezentace byla bez problémů. Chyb to mělo spoustu a usilovně se pracuje na jejich odstranění do budoucna. Pokud se chcete podílet na pražské Bambiriádě v příštím roce a pomoct jí udělat lepší, ozvěte se mi na mail (trnkovaeliska(zavinac)gmail.com). Já už to dělat nebudu, ale ve spolupráci s Křečkem dáváme dohromady podklady pro příští ročník – jak to udělat tak, aby to bylo hezké a funkční.
pro Špáťa: já si nemyslím, že by skauti museli být vždy a všude nejlepší. Prostě letos byli TOMíci lepší, no a co? Příští rok to můžeme být my, když se všechno povede. Jo a mě osobně se třeba prezentace Pionýra nelíbila. Zatloukání hřebíků je dlouhodobě nejoblíbenější aktivita – chtějí to zkusit všichni, především tatínkové :) Diskuze o krojích a způsobu jejich nošení jsou věčné. Mě třeba přišlo, že jsou všichni vhodně oblečení. Ale je pravda, že jsem z dost liberálního prostředí.
pro Riki: kroje viz výše… na lanové aktivity odpověděl Vlastík – bez stromů se špatně dělají. Snaha byla, ale kvůli bezpečnosti to nebylo možné. A možná jsem to špatně pochopila, ale v čem je přítomnosti tee-pee na place zajímavou aktivitou?
pro RaDar: my jsme spolu o Bambiriádě už mluvili, asi si Tě přípíšu do seznamu na seznamu na příští rok, těšíš se? ;)
RaDaR (anonymní) napsal(a) 30.07.2010 v 06:45:54:
pro Upírek (upirek): Napsat mě tam můžeš ale prosim tebe ne jako organizátora – nějaké dvě konzultace poskytnu rád ale organizovat a vymýšlet od základů to čas mít nebudu – nehrnu se do toho a předem a včas se toho zříkám – nestihl bych to. Možná by bylo pěkné aby se takových konzultátorů našlo více. (taky nevím všechno)
Upírek (upirek) napsal(a) 30.07.2010 v 11:49:11:
pro RaDaR (anonymní): neboj, o spoustě práce toho vím spoustu. A občas je lepší jeden externí konzultant než deset lidí v týmu :)
Michal (anonymní) napsal(a) 11.06.2010 v 10:55:59:
Ahoj,
mohu se zeptat co na stánku bylo nabízeno veřejnosti o Junáku? Díky.
Upírek (upirek) napsal(a) 11.06.2010 v 17:32:09:
pro Michal (anonymní): Ahoj, byly tam nástěnky s připravenými texty o Junáku (charakteristika, skautké akce a aktivity, vzdělávání vedoucích, slavné osobnosti…), mapy se znázorněním kluboven v Praze (vč. seznamu), mapa výskytu skautů v ČR a ve světě. Dále tam byla k vidění skautská trika z loňské kolekce JUNu a stezky pro vlčata a světlušky. A k rozdávání byly určené letáky a samolepky od TDC. Uf, snad jsem na nic nezapomněla…
Michal (anonymní) napsal(a) 13.06.2010 v 09:59:27:
pro Upírek (upirek): Díky za informaci – na skautské časopisy jsi nezapomněla? Nebo bych si je nemohl při své návštěvě prohlédnout či snad dokonce vzít s sebou domů?
Upírek (upirek) napsal(a) 13.06.2010 ve 22:34:07:
pro Michal (anonymní): ne, skautské časopisy tam nebyly. Tedy alespoň v Praze, jak to vypadalo jinde nevím.
Michal (anonymní) napsal(a) 14.06.2010 v 09:29:36:
pro Upírek (upirek): A jejich absence jako prezentace byla z nějakého pádného důvodu, nebo jste na ně jen zapomněli?
Upírek (upirek) napsal(a) 14.06.2010 ve 23:36:09:
pro Michal (anonymní): časopisy nás jako prezentační prostředek nenapadly. Ale když nad tím tak přemýšlím teď, tak myslím, že zrovna na Bambiriádu časopisy úplně vhodné nejsou – alespoň ne tak, aby byly určené k rozdávání. Možná k nahlédnutí, by to pro někoho zajímavé bylo.
Střízlík (strizla) napsal(a) 18.08.2010 v 16:49:44:
Ahoj všem diskutujícím. Co se týče časopisů, chtěla bych za jejich
vydavatele (TDC) říct, že na Senovážném náměstí v Praze je
určitý počet časopisů starších časopisů k dispozici –
remitenda + časopisy, které se vrátily jako nedoručitelné. Tyto časopisy
určitě můžete využít ke svojí propagaci – ať už na Bambiriádě
či jiné akci pro veřejnost, nebo třeba do knihoven, do ordinací doktorů,
nemocnic… Samozřejmě zdarma.
Jen je potřeba si zajistit odvoz, není bohužel v našich silách
je posílat poštou.
Pokud byste někdo měl zájem, napište mi na tdc@skaut.cz.
Míša Čakrtová – Střízlík
TDC
Mi (anonymní) napsal(a) 21.06.2010 v 08:42:34:
Prvotní impuls k skautování jistě může vyjít z rodičů, ale pokud se v oddíle dítko cítí dobře, tak pak si tu svoji „kariéru“ již řídí samo.
K tomu je však dobře permanentně Junák prezentovat nejen před rodiči a nejen pro potřeby náborů či charitativních akcí.
RaDaR (anonymní) napsal(a) 22.06.2010 v 10:30:52:
pro Mi (anonymní):… a pokud jsme největší dětská organizace v ČR mělo by to být, hlavně v porovnání s těmi ostatními, někde vidět.
Ještě k té spolupráci různých oddílů – nemyslím si že by to bylo od věci – například jeden indiánský oddíl přijel prezentovat na PRAŽSKOU Bambiriádu z jedné zapadlé vesničky na severovýchodě Čech. Proto si myslím, že my, kteří si tolik zakládáme na tom, že mladé lidi učíme porozumění a vzájemné komunikaci bychom se mohli na jisté formě spolupráce nebo výměně nápadů vhodných pro tyto akce dohodnout. Víc hlav víc ví. (možná by bylo dobré vypracovat nějaký systém propracovanější podpory avšak zatím mě nic efektivnějšího nenapadlo)
Michal (anonymní) napsal(a) 25.06.2010 v 09:46:57:
pro RaDaR (anonymní): Činnost Junáka se točí kolem prezentace celoročně. Jistě je stále co nabízet, hledat správné, efektivní formy pro stabilní a plošné působení. To je silné téma nejen do této diskuze pro pár nadšenců. Co takovou problematiku rozpracovat a posunout ji na sněm Junáka?
RaDaR (anonymní) napsal(a) 26.06.2010 v 11:05:33:
pro Michal (anonymní): To určitě ano, avšak teď mám starosti s táborem a pomalu dojednávat naši prezentaci a nábor na září takže nemám čas něco spisovat a předkládat návrhy. Snad v průběhu prázdnin. Ale pokud máte někdo nějaké tipy a další nápady, nebo se toho někdo chcete ujmout – stačí napsat a dohodnout se.
Edy (edy) napsal(a) 12.08.2010 v 18:20:07:
Jelikož jsem s Bambiriádou strávil docela dost času – jak v pozici ředitele Kanceláře ČRDM v letech 2001 až 2005, tak teď jako vedoucí oddělení komunikace v NIDM (kdy jsem přímo na „place“ a mohu srovnávat), připojím několik poznámek, protože mně velmi záleží na dobré prezentaci Junáka :-)
Vlastík (anonymní) napsal(a) 24.08.2010 v 10:08:03:
pro Edy (edy): Asi máš ve všem z toho pravdu, díky.
Po přihlášení se Vaše přezdívka vyplňuje automaticky
Položky označené hvězdičkou (*) je nutno vyplnit.
Copyright © Junák – svaz skautů a skautek ČR
Tato prezentace využívá systém pro správu obsahu WebRedie.