( Aktuální )
Zveřejněno 12. 5. 2021
Barbora Trojak (Brambůrka)
KÚJ – tisková mluvčí
barbora.trojak@skaut.cz
Zodpovědná osoba: Petr Vaněk (Permi)

Jak vytvořit razítko

Vytvořit razítko není vůbec obtížné. To nejčastěji používané, hranaté, se dá připravit pomocí šablony v grafickém nástroji Canva. Kulaté razítko v Canvě není v tuto chvíli možné vytvořit, neboť neumí text do kruhu. 

Soubory šablon najdeš ve formátech pro většinu grafických programů. Zdrojové soubory jsou ve formátu AI (Adobe Illustrator), který zajišťuje možnost pohodlné úpravy obou druhů razítek včetně dekorací na kulatém razítku. Zároveň dodáváme SVG pro většinu vektorových programů (např. Inkscape) a AI pro Adobe Illustrator ve verzi CS6. V těchto formátech je úprava kulatého razítka obtížnější, neboť je nutné připravený kruh převést na textovou cestu a poté psát.

Kde si stáhnu šablony?

Razítkové šablony najdeš na disku Skautského vizuálního stylu: https://skaut.cz/​SGM/​Razitka

Hranaté razítko, 59 x 23 mm

Hranaté razítko je připravené v rozměru 59 x 23 mm. Menší razítka nedoporučujeme, v případě dlouhých názvů či adres je pak text příliš drobný a méně čitelný. Hrozí také rychlejší opotřebení razítka.

  1. Vyber variantu
  2. Vepiš název jednotky
  3. Vyexportuj potřebné kreslící plátno v požadovaném formátu (v Canvě to bude tiskové PDF)

Kulaté razítko, průměr 40 mm

K dispozici jsou 3 varianty, které se liší umístěním a rozdělením textu. Krom loga a názvu jednotky obsahuje šablona dekorativní motiv s organickými „puntíky“. Pro nejlepší výsledek doporučujeme vzdálenost odsazení na 1 celý „puntík“.

  1. Vyber variantu
  2. Vepiš název jednotky
  3. Dekorativní tečky nastavíš změnou ořezové masky; vždy od textu zanech odstup 1 celou tečku
  4. Vyexportuj potřebné kreslící plátno v požadovaném formátu (v Canvě to bude tiskové PDF)
Byla tato stránka užitečná?
Děkujeme!
Pomozte nám Křižovatku vylepšit!

Prosím napiš nám, co je na této stránce špatně. Co chybí, či přebývá. Co je nejasné. Co jsi hledal. Doporučujeme vyplnit kontakt, obzvláště, pokud očekáváš reakci. Budeš-li chtít, napiš nám i něco o sobě – kolik ti je let, jakou funkci ve středisku/oddíle máš a odkud jsi.