( Aktuální )
Zveřejněno 26. 2. 2024
Barbora Trojak (Brambůrka)
KÚJ – tisková mluvčí
barbora.trojak@skaut.cz
Zodpovědná osoba: Petr Vaněk (Permi)

Jak navrhnout skautské tričko bez grafika?

Šablony k designům na trička jsou připravené v jednoduchém interaktivním programu Canva. Práci s ním zvladne naprostý začátečník. Stačí jen upravovat šablony –­­  přepsat texty, navolit si vlastní barvy a uložit vlastní design.

Jak připravit grafiku na trička bez grafika

Jak se přihlásit do Canva
  • Jakmile budeš mít práva do programu (viz krok 1), můžeš začít tvořit vlastní tričko. Klikni na tlačítko REMIX a začni editovat svůj vybraný design.
  • Vyber si vhodnou variantu (barvy jsou ilustrační, můžeš si je v programu měnit).
  • Na tmavé tričko patří světlý potisk, v případě loga je nutné vybrat takovou verzi loga, která má v sobě okolo hlavy chodského psa vykreslený štít.
  • Na světlé tričko patří tmavý potisk, hlava chodského psa nesmí být obklopená štítem.
  • Pamatuj na pravidlo skautského vizuálního stylu, které upravuje používání jednobarevného loga. Je k tomu jednoduchá pomůcka - pes musí být vždy tmavší.
  • V zobrazené šabloně přepiš název oddílu (stačí kliknout na textové pole).
  • Můžeš měnit barvy písma a loga podle svých potřeb.
  • Nezapomínej, že pracuješ na bílém pozadí, které v reálu nahradí barevný povrch trička. Zvaž vhodnost barevné kombinace a nezapomeň na pravidlo, že pes je vždy tmavší než podklad!
Více o základech skautského vizuálního stylu

Pokud máš vše vyladěno, je potřeba připravit export pro tiskárnu.

  1. Klikni v pravé horní nabídce programu na políčko Download. 
  2. V dolní nabídce nově zobrazeného menu rozbal rozšířené menu poklikem na možnost Options.
  3. Zaškrtni volbu: Download with a transparent background.
  4. Klikni na tlačítko PDF: for print. V tuto chvíli by se vám měl začít stahovat finální design do počítače ve formátu tiskového pdf.

V exportu v PDF máš svůj nový design na trička. Vyexportovaný design je v křivkách, tedy je možné ho zvětšovat nebo zmenšovat bez ztráty kvality. Doporučujeme vytisknout si design nejprve na papír a poměřit velikost a zhodnotit celkový vzhled.

Nyní již jen stačí poslat export v PDF spolu s tričky do tiskárny. V tiskárně můžou chtít definovat barvu, v jaké mají tisknout (nejčastěji podle PANTONE vzorníků). Buď si nech poradit přímo od tiskárny nebo se poraď s výběrem barvy motivu s někým, kdo rozumí grafice. Třeba ve facebookové skupině Bavíme se o skautské grafice .

Byla tato stránka užitečná?
Děkujeme!
Pomozte nám Křižovatku vylepšit!

Prosím napiš nám, co je na této stránce špatně. Co chybí, či přebývá. Co je nejasné. Co jsi hledal. Doporučujeme vyplnit kontakt, obzvláště, pokud očekáváš reakci. Budeš-li chtít, napiš nám i něco o sobě – kolik ti je let, jakou funkci ve středisku/oddíle máš a odkud jsi.