( Aktuální )
Zveřejněno 20. 4. 2024
Martina Hanyková
KÚJ – program tým, stezky, odborky, kompetence
martina.adamcova@skaut.cz
Zodpovědná osoba: Barbora Tichavová (Rozárka)

Nováčkovská zkouška

Nováčkovská zkouška je soubor základních a volitelných úkolů rozdělených do tří oblastí:
  • Já a skauting
  • Můj oddíl a družina
  • Skautské dovednosti

Nováčci plní šest základních úkolů – z každé oblasti dva (viz obrázek výše – tučně zvýrazněno). Podle rozhodnutí vedení oddílu mohou plnit další tři úkoly:

  • V oblasti Já a skauting jsou todva úkoly  týkající se kroje a skautských symbolů. Vvyužijete je nejspíš pouze pro nově příchozí členy a členky (obě tato témata jsou zpracována již v Nováčkovi pro vlčata a světlušky). 
  • V oblasti Moje družina je to úkol týkající se účasti na výpravě. Ten možná využijete i pro členy a členky přecházející, například pokud přicházejí z jiného oddílu apod. 

V oblasti Skautské dovednosti jsou dva základní úkoly. 

V prvním si má nováček vyzkoušet dovednost, která je pro oddíl důležitá. Tuhle dovednost zadává vedoucí, může jít např. o rozdělávání ohně, ošetření základních poranění, vázání uzlů, luštění šifer, vnímání přírody. Je nutné vybírat takovou dovednost, u které má nováček v průběhu plnění dostatek příležitostí na vyzkoušení. Jinak se může stát, že nováček nebude moci dlouho Nováčka dokončit kvůli jednomu úkolu. 

V druhém úkolu si vybírá nováček sám, co si chce vyzkoušet. Tento úkol může pomoci ukázat, co nováčka zajímá a co by ho mohlo bavit. Pokud je to možné, vytvořte příležitost pro plnění úkolu. 

Vodácké oddíly mají navíc čtyři úkoly. Jsou na modrém podkladu označené kotvičkou.

Plnění nováčkovské zkoušky by nemělo nováčkovi zabrat více než tři měsíce, na větší prohlubování skautských znalostí a dovedností bude mít dost prostoru ve stezce. Delší plnění Nováčka by pak mohlo výrazně ztížit plnění stezky předpokládaným tempem.

Byla tato stránka užitečná?
Děkujeme!
Pomozte nám Křižovatku vylepšit!

Prosím napiš nám, co je na této stránce špatně. Co chybí, či přebývá. Co je nejasné. Co jsi hledal. Doporučujeme vyplnit kontakt, obzvláště, pokud očekáváš reakci. Budeš-li chtít, napiš nám i něco o sobě – kolik ti je let, jakou funkci ve středisku/oddíle máš a odkud jsi.