( Aktuální )
Zveřejněno 11. 3. 2024
Josef Boubín
KÚJ – koordinátor personalistických projektů
josef.boubin@skaut.cz
Petra Bašová (Fidla)
KÚJ – koordinátorka personalistických projektů
petra.basova@skaut.cz
Zodpovědná osoba: Jana Jirasová (Prcek)

Dobrovolnická dohoda

Dohoda pomáhá ujasnit si náplň práce, domluvit poskytnutou podporu a rozdělit si odpovědnost. Předchází vzájemným neporozuměním a pomáhá nalézt vyhovující spolupráci pro obě strany. Čas, který věnuješ dohodě, je čas věnovaný lidem ve tvém týmu. K uzavření dohody vedou tři jednoduché kroky.

Jak uzavřít dobrovolnickou dohodu?

Domluvili jste se na přesném plnění určitého úkolu či role. Je toho celkem dost, co byste si museli pamatovat. Vysvětli spolupracovníkovi výhody písemné dohody, která ujasní a potvrdí vzájemná očekávání. Navíc je možné se k ní zpětně vracet. Ujisti ho, že dohodu připravíš, nebo ji spolu napište rovnou.

Smyslem dohody není sepsat detailní smlouvu. Jejím cílem je, abyste ty a tvůj partner věděli, jaké máte možnosti, vzájemná očekávání a jak spolu budete spolupracovat.

Podívej se, jak mohou takové uzavřené dohody vypadat u různých rolí:

Zde je formulář, který po stažení můžeš rovnou použít, nebo se jím inspirovat pro vlastní formu dohody.

Vyplnitelný vzor dohody

Nedílnou součástí funkční dohody jsou pravidelné rozhovory nad tímto tématem. Je to pro obě strany příležitost ke zpětné vazbě i prostor pro ocenění vykonané práce. Vracejte se pravidelně k obsahu dohody a povídejte si, jak se u vás věci vyvíjí.

Vše potřebné se k dohodám dočteš v této mini metodice.

Doporučujeme si ji vytisknout a na společné setkání vzít s sebou. Během rozhovoru můžeš sem tam kouknout na jednotlivá témata. Nezapomeneš tak na nic důležitého.

Před setkáním pošli svému parťákovi otázky k zamyšlení, které v metodice najdeš. Bude mít čas promyslet své odpovědi.

Praktické tipy, jak začít s dobrovolnickou dohodou

Byla tato stránka užitečná?
Děkujeme!
Pomozte nám Křižovatku vylepšit!

Prosím napiš nám, co je na této stránce špatně. Co chybí, či přebývá. Co je nejasné. Co jsi hledal. Doporučujeme vyplnit kontakt, obzvláště, pokud očekáváš reakci. Budeš-li chtít, napiš nám i něco o sobě – kolik ti je let, jakou funkci ve středisku/oddíle máš a odkud jsi.