( Aktuální )
Zveřejněno 21. 2. 2024
Šárka Pavlásková
KÚJ – koordinátorka projektů zakládání nových oddílů
sarka.pavlaskova@skaut.cz
Zodpovědná osoba: Ondřej Peřina (Jerry)

Vytvoření zázemí

Pro fungování skautského oddílu je zázemí nepostradatelné, ať už se jedná o místo určené pro schůzkovou činnost, louku pro konání letních táborů nebo vybavení na výpravy. Kde v začátcích ale takové místo a vybavení vzít? 

Skautská klubovna

Skautská klubovna je pro členy oddílu magickým místem, které na sebe váže mnoho vzpomínek, zážitků a událostí. Není tak jen pouhou střechou nad hlavou v případě nepříznivého počasí, ale místo, kde vznikají první plány dobrodružných výprav, i když z počátku jen prstem po mapě. Je to místo, které váš nový oddíl stmeluje a definuje - je vaše. Zde se budete scházet na schůzkách při dlouhých zimních večerech, hrát deskovky, scházet se ke zpěvu s kytarou, zvát rodiče na společná setkání a sem tam utečete, když vás na výpravě přepadne liják.

💡 Tip: Jak to v takové klubovně vlastně vypadá?

V klubovně má vše své místo a opodstatnění. Už při vstupu na tebe dýchne "genius loci" a probudí chuť podnikat něco společně s oddílem. Hned u dveří se ocitneš v "převlékací zóně", kde se nachází věšák a také botník plný přezuvek. Dominantou místnosti je stůl s lavicemi, kolem kterého se pohodlně sesednou všichni schůzkující. V klubovně pak můžeš vidět skříň obsahující nezbytnosti pro oddíl od různých publikací přes deskové hry, materiál pro rukodělné činnosti až po sportovní náčiní. Skříň vol jen tak velkou, aby pojala všechny nezbytnosti a neukrajovala zbytečně mnoho prostoru. Na stěně hned zaujme velká nástěnka. Z nástěnky lze vyčíst plánované akce oddílu, vzpomínky a fotky z těch uplynulých, zajímavosti, úspěchy členů a leccos dalšího. Krom takovéto klasické nástěnky zde najdeš třeba i mapu České republiky, kam si oddíl zaznamenává navštívená místa. Další alternativou nástěnky je "fotostěna", kde je z každé proběhlé akce nalepena fotografie. Stěny dále zdobí kresbičky a papírové řetězy, které jsou památkou na první společný tábor. V klubovně by neměl chybět ani dostatečně velký herní prostor, kde se dá při nepřízni počasí hrát spoustu her bez hrozby zranění se o kus nábytku. Tento prostor se může částečně překrývat s "odpočinkovou zónou", ve které najdeš měkký koberec pro sezení na zemi a několik polštářků. Celou klubovnu ještě dotváří detaily v podobě vyřezávané dřevěné lilie visící nade dveřmi a slibové hole se stužkami umístěné v koutu místnosti.

Vybavení klubovny má různé alternativy, vždy záleží na možnostech a také vkusu. Jsou oddíly, které pro svou činnost nepotřebují stůl, poradí si bez něj a v místnosti by jen překážel. I klasickou skříň můžeš nahradit lavicemi s úložným prostorem, které lze využít i k sezení.

Co se týče dekorování, možností je nepřeberné množství, zde záleží, co vše dovolí majitel objektu. Zajímavá je třeba tabulová barva na zeď, kdy se stěna stane omyvatelnou a lze na ní opakovaně psát křídou. Klubovnu lze vymalovat veselými barvami, postavičkami či podobiznami. Zde však měj na paměti, že méně je více a příliš mnoho barev by bylo rušivé a rozptylující. Vhodnou cestou se jeví držet se spíše minimalismu a tlumených, přírodních barev, které na sebe nepoutají mnoho pozornosti, o to více pozornosti pak získá tvůj program v takové klubovně probíhající.

Čím starší děti v novém oddíle máš, tím více je můžeš zapojit do tvorby některého vybavení. Skauti a skautky jistě zvládnou vytvořit jednoduchou poličku na knihy nebo vázané křeslo. Určitě se neboj je oslovit a společně s nimi vymyslet, jak by měla klubovna vypadat a co v ní určitě nesmí chybět.

💡 Tip: Klubovna výchovným nástrojem

Možná tě ani nenapadlo o tom přemýšlet, ale klubovna sama o sobě je skvělou příležitostí pro práci se skautskou výchovnou metodou. Po každé schůzce by mělo být uklizeno, zapojit se mohou všichni kluci a holky, kdy každý má svůj úkol (někdo luxuje, někdo zametá, jiný myje nádobí...) nebo můžeš stanovit služby, kdy se v drobném úklidu pravidelně střídají. Nemusí ale vůbec zůstat jen u pravidelného úklidu!

Úměrně věku jim svěř úkol ke zvelebení klubovny, jako je třeba broušení a natírání židlí, štukování, výmalba... Neboj se členům oddílu důvěřovat a společně s nimi vymyslet vylepšení klubovny. Kluci a holky si vyzkouší nové věci a klubovny, na které se spolupodílely, si budou o to více vážit.

V neposlední řadě je třeba zmínit i technické parametry klubovny. Ta by měla být bezpečná a mít základní hygienické vybavení, jako je možnost použití WC a přístup k tekoucí vodě. Měla by být dobře osvětlená, což se hodí hlavně při dlouhých večerních poradách a na schůzkách v zimních měsících. V zimě s oddílem jistě oceníš možnost vytápění. Zde je vhodné se předem seznámit s tím, jaká kamna máte k dispozici, zda topíte pomocí plynu, elektřiny či tuhých paliv. Určitě se bude hodit i menší kuchyňka na přípravu nějakého občerstvení, ale zvládnout to jde i bez ní. Pozornost věnujte umístění lékárničky, která musí být vždy vybavená.

Vybavení

Když vzniká nový oddíl, neznamená to, že bude mít hned všechno nové, ba naopak. Z počátku pro tebe a tvůj oddíl bude důležité mít hlavně vybavení plnící svou funkci a plně sloužící potřebám oddílu. Jako první krok je dobré vytvořit si seznam věcí, které by oddíl měl mít. Pokud si s tvorbou nevíš rady, popros o pomoc vedoucí z dalších oddílů ve středisku, jistě ti rádi poradí, bez kterých věcí se během činnosti neobejdou. V seznamu je velmi vhodné jednotlivým položkám přiřadit prioritu, kdy věci s nejvyšší prioritou jsou ty, bez kterých nelze fungovat na schůzkách nebo výpravách a jejich pořízení by mělo být primární. Takový seznam je pak vhodné sdílet s rodiči a umístit třeba na webové stránky oddílu, kde si ho mohou všimnout potencionální sponzoři. Ke shánění materiálu je však třeba přistupovat aktivně. Dalším krokem může být oslovení rodičů a známých, třeba se najde někdo, kdo rád věnuje starou skříň po babičce, nářadí po dědečkovi apod. S vybavením klubovny nábytkem mohou být nápomocny i různé instituce a firmy, které se čas od času svého starého nábytku zbavují buď "za odvoz", nebo symbolickou částku. Z druhé ruky mohou ale být i krojové košile pro členy. Košile také může mít nakoupené oddíl a klukům a holkám je pouze půjčovat. V mnoha oddílech a střediscích fungují burzy, kdy členové nabízejí své vybavení, ze kterého vyrostli, členům mladším. Vybavení od skautských šátků po táborová kamna lze najít třeba ve facebookové skupině Bazar skautského vybavení . Využitím věcí "z druhé ruky" se může podařit značně snížit počáteční náklady spojené se vznikem nového oddílu.

Zajisté můžete pořizovat věci nové. Stezky, metodiky, propagační materiály, krojové košile, šátky, nášivky a outdoorové vybavení je možné koupit ve skautském obchodě JUNSHOP. Buďto v kamenné prodejně v Praze nebo v internetovém obchodě .

Skautské táboření

Hlavně v prvních letech fungování pro tebe a tvůj nový oddíl může být táboření velmi náročné. Oddíl se postupně rozrůstá a vy stále nemáte pořízeno ani základní tábornické vybavení. Nezoufej, i přes to se ti podaří na tábor s tvým oddílem vyrazit! Zkus se poptat ve středisku, existuje hned několik možností. Středisko nebo některý z oddílů může mít nějaký volný inventář, který by vám na táboření mohl zapůjčit. Nebo můžete vyrazit se spřáteleným oddílem na společný tábor, což může být ve všech směrech obohacující. Porozhlédnout se můžete po tábořišti nabízeném k pronájmu, která jsou často kompletně vybavená. Nevýhodou pronajatého tábořiště bude vyšší cena a rychlá obsazenost. Další možností, dobře realizovatelnou v oddíle se staršími členy, může být putovní tábor - dokud oddíl není příliš velký, půjde to snadno, nebudete potřebovat tolik vybavení a naskytnou se příležitosti pro skvělé zážitky, které na stálém tábořišti třeba ani nezažijete.

⚓Vodácké vybavení

Pokud se rozhodnete být oddílem vodních skautů, budete muset postupně řešit i další vybavení, bez kterého se neobejdete. Lodě, pádla, vesty, ... vybavení, které si postupně žádá velké množství finančních prostředků a energie. Ale i zde platí, že na to nemáte být a nejste úplně sami. Nesnažte se za každou cenu shánět nové lodě, které byste si hned kupovali, ale zkuste si je na akci půjčit, vyrazte společně s jiným vodním oddílem apod. Nový oddíl vodních skautů se může o něco snáze zakládat v přístavu (středisku) vodních skautů, kde budete moci sdílet zkušenosti i vybavení.

Byla tato stránka užitečná?
Děkujeme!
Pomozte nám Křižovatku vylepšit!

Prosím napiš nám, co je na této stránce špatně. Co chybí, či přebývá. Co je nejasné. Co jsi hledal. Doporučujeme vyplnit kontakt, obzvláště, pokud očekáváš reakci. Budeš-li chtít, napiš nám i něco o sobě – kolik ti je let, jakou funkci ve středisku/oddíle máš a odkud jsi.