Alergeny na táborovém jídelníčku není třeba řešit
- Nahoru do: [Články na webu]
- Zveřejněno v: Zpravodajství
Na základě dotazů jsme zjišťovali, zda se skautských táborů týká nařízení směrnice EU 1169/2011 uvádět alergeny obsažené v jídle. Dle vyjádření hygienigů (viz níže) se zotavovacích akcí tato povinnost NETÝKÁ, pokud si organizátor vaření na akci zajišťuje sám. Věc tedy není při přípravě táborových jídelníčků řešit.
Vyjádření KHS v Pardubicích:
Pokud si jako pořádající osoba zotavovací akce budete vařit na této akci sami, nevztahuje se na vás povinnost označování alergenů.
V § 9a zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách, ve znění pozdějších předpisů, je stanoveno, že tato povinnost označování alergenů dopadá na provozovatele potravinářského podniku, který uvádí na trh pokrmy při poskytování stravovacích služeb. Definice stravovací služby je uvedena v § 23 odst. 1 zákona č. 258/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Pořadatel zotavovací akce v této definici vymezen není. (Stravovací službou je výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů provozovatelem potravinářského podniku za účelem jejich podávání v rámci provozované hostinské živnosti, ve školní jídelně, 21) menze, v dětské skupině 75), při stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu, v rámci zdravotních a sociálních služeb včetně lázeňské péče, při stravování zaměstnanců, podávání občerstvení a při podávání pokrmů jako součásti ubytovacích služeb a služeb cestovního ruchu.)
S pozdravem MUDr. Lenka Labudová
MUDr. Lenka Labudová
vedoucí oddělení hygieny dětí a mladistvých
Krajská hygienická stanice Pardubického kraje se sídlem v Pardubicích
Na závěr jen připomínáme, že je samozřejmě třeba myslet na možné alergie účastníků tábora - ať už se týkají jídla či čehokoli jiného.
Lenka Šablová, asistentka starosty Junáka