Toto je pouze náhled.
( Aktuální )
Zveřejněno 5. 2. 2024
Lenka Šablová
KÚJ – asistentka starosty, VRJ a Náčelnictva
lenka.sablova@skaut.cz
Ondřej Peřina (Jerry)
VRJ – zpravodaj pro ICT a organizaci
ondrej.perina@skaut.cz
Zodpovědná osoba: Ondřej Peřina (Jerry)

Jak kandidovat do ústředních orgánů? (VSJ 2024)

Pokud uvažuješ o kandidatuře do některého z ústředních orgánů, připravili jsme pro tebe informace, které je potřeba vědět a brát v potaz při rozhodování. Zároveň tě provedeme celým procesem od rozhodnutí po vyplnění a odevzdání kandidátní listiny ve skautISu.

Řádné a pilné návrhy

  • Řádné návrhy na kandidáty a kandidátky do voleb na Valném sněmu 2024 je třeba podat do 30. ledna 2024 (tedy nejpozději 45 dní před jeho zahájením). 
  • Pilné návrhy, které před samotnými volbami schvaluje přímo Valný sněm, je možné podávat i později (přesný termín bude během konání víkendového VSJ a jeho přesný čas bude vyhlášen na začátku Sněmu), mohou je schvalovat i rady VOJ.  

Podmínky a podání kandidatury 

Na začátek je nutné splnit kvalifikační podmínky pro kandidaturu do jednotlivých ústředních orgánů, které podrobně popisuje Řád Valného sněmu v článcích (48) až (52). 

  • Řádnou kandidaturu poté musí podpořit okresní či krajský sněm nebo některý  z ústředních orgánů.
  • Pilnou kandidaturu musí podpořit rada VOJ nebo některý z ústředních orgánů.

V praxi to znamená, že příslušný sněm, VOJ či ústřední orgán kandidaturu projedná, schválí a přijme usnesení, jímž kandidáta či kandidátku navrhne do konkrétní funkce.  

Poté je třeba vyplnit  kandidátní listinu ve skautISu:

  • zde  je třeba přes tlačítko “Akce” v levém menu vyhledat Valný sněm ("Akce" >> "Sněmy" >> zadat číslo Ústředí "1" a pomocí "dalekohledu" si dohledat Ústředí a následně i Valný sněm 2024; 
  • poté rozkliknout záložku "Volené funkce" a vybrat tu, na kterou chceš kandidovat; 
  • následně je třeba do formuláře vyplnit požadované náležitosti návrhu na kandidáty, jejichž přehled je uveden v kapitole 7 - Směrnice k XVII. valnému sněmu a sněmům organizačních jednotek v roce 2023/​24, vepsat odpovědi na otázky ke kandidatuře (doporučujeme připravit texty odpovědí mimo formulář a do něj je už pouze vložit) a vyplněný formulář uložit.

Každou z podaných kandidátních listin projde Kandidátní komise, zkontroluje, zda jsou splněny všechny podmínky kandidatury, popř. vyzve kandidáta k doplnění či úpravě. 

Shledá-li kandidátní komise nějaké nedostatky, vyzve kandidáta/​ku k její nápravě.Pokud je vše v pořádku, kandidátní listinu ve skautISu potvrdí a ta je pak viditelná pro všechny delegáty Valného sněmu. Ti se tak mohou dostatečně předem s kandidáty seznámit a zvážit, které z nich na Valném sněmu podpoří.

V případě nejasností či dotazů se neváhej kontaktovat Kandidátní komisi na e-mailu kk-vsj-2024@skaut.cz .