( Aktuální )
Zveřejněno 2. 6. 2021
Markéta Musilová (Blecha)
KÚJ – koordinátorka programových projektů
marketa.musilova@skaut.cz

Kde najít další inspiraci na práci se stezkami a odborkami

nalezneš ji:

Jedná se o metodické návody, ale i nápady na plnění jednotlivých úkolů a zajímavý program. 

Z časopisu Skauting

Z časopisu Skaut

Z ostatních časopisů

Praktický kalendář na celý skautský rok si můžete vytisknout, pověsit do klubovny a nechat se inspirovat spoustou nápadů: 

  • návrhy na zajímavý program pro družinovky 
  • každý týden nová aktivita spojená s významným dnem nebo ročním obdobím
  • propojení na všechny oblastí stezek a odborek 
  • prostor na zapisování oddílových akcí
  • přehled svátků nejčastějších skautských přezdívek

Kalendář si stahni na rádcovském rozcestníku

Stránka Chystám program (https://chystamprogram.skaut.cz/ )  ti pomůže  připravit program na schůzky, výpravy i tábory, a to nejen ohledně stezky. Skvělé je, že u každé aktivity je hned vidět výchovný cíl, takže budeš vědět, k čemu aktivita směřuje.

Programy na webu jsou rozdělené do stejných oblastí a podoblastí jako aktivity ve stezce.

Během živého streamu jste měli možnost shlédnout

  • představení nových stezku
  • Vysvětlení nejasnosti ohledně fungování a odpovědi na otázky od diváků
  • Zkušenosti těch, co stezku používají nejdéle - testovacích oddílů

Záznam je dostupný na Youtubovém kanálu SkautInfo .

Potkat se se skautkami a skauty z celého světa můžete, i když neopustí hranice naší země. Rádiové a on-line Jamboree JOTA/​JOTI navíc nabízí i možnost splnit si některé stezky a odborky.

Kontaktem s oddíly v zahraničí můžete splnit:

  • Stezka>Cesta Vzduchu & Ohně>26. Umět se vyjádřit - Cizojazyčná akce. Zúčastním se akce, kde budu mluvit v cizím jazyce. Sepíšu 3 věci, které mi připadaly nejnáročnější, a jak jsem si s nimi poradil/​a (nervozita, neznalost slovíček apod.).
  • Rozšíření podoblasti Rozmanitost světa: JOTA/​JOTI. Zkontaktuji se v JOTA/​JOTI se 3 různými oddíly a u každého zjistím 1 věc, kterou máme společnou, a 1, kterou se můžeme u nás inspirovat. Může to být hra, oddílové barvy, téma celotáborové hry, odborky apod.
  • Odborka Mezinárodní skaut/​Mezinárodní skautka : C Zahraniční skauting. Seznámím cizí skauty a skautky s tím, jak vypadá skauting v našem oddíle, co děláme a co je pro český skauting typické. 5 JOTA-JOTI. Zúčastním se JOTA (Jamboree On The Air) – JOTI (Jamboree On The Internet).
  • Odborka také nabízí možnost přidat vlastní aktivitu. Můžete si doplnit např. Jak se pomáhá. Zjistím, jak pomáhá v aktuální situaci některá zahraniční organizace. Rodině, družině na dálku představím, jak u nich pomoc probíhá a v čem je stejná jako naše (regionální nebo celostátní skautskapomoc.cz)

Tip: JOTI ti může nastartovat i další úkol z odborky: Nech si poslat odborku z jiné země a splň úkol: E Cizí odborka. Najdu si libovolnou odborku zahraniční skautské organizace, která odpovídá mé věkové kategorii, a splním ji.

Byla tato stránka užitečná?
Děkujeme!
Pomozte nám Křižovatku vylepšit!

Prosím napiš nám, co je na této stránce špatně. Co chybí, či přebývá. Co je nejasné. Co jsi hledal. Doporučujeme vyplnit kontakt, obzvláště, pokud očekáváš reakci. Budeš-li chtít, napiš nám i něco o sobě – kolik ti je let, jakou funkci ve středisku/oddíle máš a odkud jsi.