Toto je pouze náhled.
( Aktuální )
Zveřejněno 2. 6. 2021
Markéta Musilová (Blecha)
KÚJ – koordinátorka programových projektů
marketa.musilova@skaut.cz

Vnitřní a vnější motivace při plnění stezky

Vnitřní motivace při plnění stezky

Je možné, že je ve vašem oddíle plnění stezky běžné, kluci a holky mají chuť se učit nové věci a dělají to rádi Říkáme tomu, že členové a členky oddílu mají vnitřní motivaci k plnění stezky. Pokud se  tomu zatím nepřibližujete, mrknětě na pár tipů, jak  vnitřní motivaci podpořit. 

 Buďte vzorem – i vedoucí na sobě pracují

Skauti a skautky si všímají, co dělají jejich vedoucí.. I v běžném životě je důležité učit se nové věci, pracovat na sobě, snažit se neustále zlepšovat, hledat nové výzvy a nebát se chyb. Pokud uvidí tento přístup u vás, přirozeně vás budou napodobovat, i když už nemáte svoji stezku, můžete dělat činnosti, které jsou v té skautské zahrnuté: zkoušet nové sporty, tvořit, poznávat přírodu, jezdit na kurzy a semináře, číst, učit se hrát na nový hudební nástroj, používat nové technologie, ale  poradit si ibez nich apod. To vše skauti a skautky ocení a uvidí, že to s důležitostí všestranného rozvoje myslíte vážně.

Nakažlivé nadšení

„Nakazit se“ k plnění stezky může družina nebo celý oddíl i od jediného člověka. Často jde o nadšené nováčky nebo rádce či rádkyně, kteří ovlivní i takové, co nad stezkou ještě včera ohrnovali nos. Někdy může pomoci i kontakt s jiným oddílem, který stezku plní – při setkání na společné výpravě nebo na Svojsíkově závodu. Pomocí může být i nadšený vedoucí, který se stezkou rád pracuje.

Plnit stezku je tak snadné!

Pokud začínáte se stezkou nebo máte pocit, že na nějakou dobu „usnula“, využijte nevědomého plnění. Skauti a skautky uvidí, že splnit nějaký úkol není těžké. Budou pak chtít 

plnit i další úkoly, protože ke konci cesty zbývá už jen kousek.

Plnění stezky je příjemný čas

Pro některé skauty a skautky je stezka ideální příležitost, jak si chvilku povídat s někým z vedoucích či rádců a rádkyň v klidu a soukromí. Poskytněte jednou za čas každému z oddílu tuto příležitost, např. večer u čaje, při putování krajinou nebo po schůzce. Navíc o svých skautech a skautkách zjistíte více, podpoříte budování důvěry a hezkých vztahů.

Klaďte před kluky a holky přiměřené výzvy – upravte si stezku na míru

Možnost přizpůsobení stezky je lákavá jak pro vedoucí, tak pro skauty a skautky. Přizpůsobení oddílu dělá stezku jedinečným kouskem, který jiný oddíl nemá. Úprava podle individuálních potřeb zase ukazuje váš zájem o skautku či skauta.

Vnější motivace při plnění stezky

Vnější motivace může pomoci v začátcích i průběhu plnění. Měla by však být pouze doplňkem.

Výzvy

Pro některé skauty a skautky je motivující možnost splnit výzvu na konci cesty. Díky tomu je časté, že po stezkovém „zimním“ spánku se na jaře spousta skautů a skautek „probudí“ a rychle dohání úkoly ve stezce, aby mohli na táboře vyzkoušet jednu z nabízených výzev. 

Myslete na to, abyste stezku zapojili i v zimních měsících a její plnění bylo rozložené rovnoměrně v rámci roku. Zároveň však podpořte zájemce o plnění, když se „probudí“, a  pomozte jim cestu dokončit.

Drobnosti, které potěší, ale nejsou všechno

Doplňkovou motivací mohou být nálepky a nášivky. Doporučujeme je využívat pouze jako přehled o stezce či vzpomínku na plnění.

Pozor na bodování

Velmi opatrně zacházejte s propojením stezky a bodováním. Toto spojení má několik rizik. Někteří budou stezku plnit jen pro body a bez bodů nic neudělají. Jiné členy či členky bodování nebude motivovat, a tak na stezku a osobní rozvoj, který stezka nabízí, zanevřou. Bodováním se může velmi snadno ztratit smysl stezky – dobrovolný všestranný rozvoj jednotlivce.