Toto je pouze náhled.
( Aktuální )
Zveřejněno 26. 2. 2024
Barbora Trojak (Brambůrka)
KÚJ – tisková mluvčí
barbora.trojak@skaut.cz
Zodpovědná osoba: Petr Vaněk (Permi)

Jak navrhnout skautské tričko bez grafika?

Šablony k designům na trička jsou připravené v jednoduchém interaktivním programu Canva. Práci s ním zvladne naprostý začátečník. Stačí jen upravovat šablony –­­  přepsat texty, navolit si vlastní barvy a uložit vlastní design.

Jak připravit grafiku na trička bez grafika

Jak se přihlásit do Canva
  • Jakmile budeš mít práva do programu (viz krok 1), můžeš začít tvořit vlastní tričko. Klikni na tlačítko REMIX a začni editovat svůj vybraný design.
  • Vyber si vhodnou variantu (barvy jsou ilustrační, můžeš si je v programu měnit).
  • Na tmavé tričko patří světlý potisk, v případě loga je nutné vybrat takovou verzi loga, která má v sobě okolo hlavy chodského psa vykreslený štít.
  • Na světlé tričko patří tmavý potisk, hlava chodského psa nesmí být obklopená štítem.
  • Pamatuj na pravidlo skautského vizuálního stylu, které upravuje používání jednobarevného loga. Je k tomu jednoduchá pomůcka - pes musí být vždy tmavší.
  • V zobrazené šabloně přepiš název oddílu (stačí kliknout na textové pole).
  • Můžeš měnit barvy písma a loga podle svých potřeb.
  • Nezapomínej, že pracuješ na bílém pozadí, které v reálu nahradí barevný povrch trička. Zvaž vhodnost barevné kombinace a nezapomeň na pravidlo, že pes je vždy tmavší než podklad!
Více o základech skautského vizuálního stylu

Pokud máš vše vyladěno, je potřeba připravit export pro tiskárnu.

  1. Klikni v pravé horní nabídce programu na políčko Download. 
  2. V dolní nabídce nově zobrazeného menu rozbal rozšířené menu poklikem na možnost Options.
  3. Zaškrtni volbu: Download with a transparent background.
  4. Klikni na tlačítko PDF: for print. V tuto chvíli by se vám měl začít stahovat finální design do počítače ve formátu tiskového pdf.

V exportu v PDF máš svůj nový design na trička. Vyexportovaný design je v křivkách, tedy je možné ho zvětšovat nebo zmenšovat bez ztráty kvality. Doporučujeme vytisknout si design nejprve na papír a poměřit velikost a zhodnotit celkový vzhled.

Nyní již jen stačí poslat export v PDF spolu s tričky do tiskárny. V tiskárně můžou chtít definovat barvu, v jaké mají tisknout (nejčastěji podle PANTONE vzorníků). Buď si nech poradit přímo od tiskárny nebo se poraď s výběrem barvy motivu s někým, kdo rozumí grafice. Třeba ve facebookové skupině Bavíme se o skautské grafice .