Toto je pouze náhled.
( Aktuální )
Zveřejněno 28. 5. 2024

Otázky a odpovědi k plnění projektu či výzvy

Jak se potvrdí plnění? Je nějaký rozdíl v tom, zda jsem objevující, putující nebo provázející rover či rangers? Co se stane když se přihodí to, či ono? Nejčastější otázky předkládáme i s odpověďmi. Neváhejte případné další dotazy směřovat na program@skaut.cz.

Mohu si výzvu/​projekt z databáze upravit?

Jasně. Výzvu si vyberu a mám několik možností. 1) Splním ji v přesném znění tak jak je, protože mi úroveň a vymezení vyhovuje, 2) upravím si například časové vymezení nebo náročnost úkolu do úrovně, aby pro mě byla přiměřenou výzvou (ani nedosažitelná, ani příliš jednoduchá - viz pravidlo Přiměřenost  ), 3) výzvou se inspiruji - přijde mi zajímavá námětem, ale vymyslím si zcela novou výzvu. Na to využiji prázdnou šablonu karty výzvy.

Zároveň pro každou etapu roverské cesty je proces úpravy trochu jiný. Z počátku více pomáhá průvodce, postupně je jeho role spíše konzultační než si jako provázející úpravu řeším sám. 

VÝZVYObjevujícíPutujícíProvázející
Úprava výzvy v průběhuupravuji s průvodcem konzultuji s průvodcem a rozhoduji jáupravuji sám/​sama
Úprava výzvy předupravuji s průvodcem konzultuji s průvodcem a rozhoduji jáupravuji sám/​sama

U projektů je přístup obdobný. Jen jde o skupinovou aktivitu, a tak při úpravách stojí celý tým.

PROJEKTYObjevujícíPutujícíProvázející
Úprava projektu může se měnit v průběhu (bav se se svým průvodcem, co to obnáší)může se měnit v průběhu (bav se se svým průvodcem, co to obnáší) může se měnit v průběhu

Jak se schvaluje splnění výzvy nebo projektu?

Kdo potvrzuje splnění se liší dle etapy tvé roverské cesty. Z počátku to řešíš s průvodcem, postupně si hledáš zpětnou vazbu volněji.

VÝZVYObjevujícíPutujícíProvázející
Kdo mi potvrzuje splněníjá s průvodcem (já “podepisuju” první, jako druhý průvodce)já po zpětné vazbě od průvodce, kamaráda, …já, o zpětnou vazbu si říkám sám, když ji chci
PROJEKTYObjevujícíPutujícíProvázející
Kdo mi potvrzuje splněníjá s průvodcem hodnotím mé zapojení v projektutým rozhodne, že je úkol splněný a já s tím souhlasímtým rozhodne, že je úkol splněný a já s tím souhlasím

Jak to probíhá, když chci ukončit plnění výzvy nebo zrušit své zapojení v projektu?

Přehled, jak je to pro jednotlivé etapy:

VÝZVYObjevujícíPutujícíProvázející
Ukončení výzvypo domluvě s průvodcem, stvrzuje průvodcepo domluvě s průvodcem, rozhodnutí je na měsám/​sama
PROJEKTYObjevujícíPutujícíProvázející
Zrušení svého zapojení v projektupo domluvě s týmem a průvodcempo domluvě s týmempo domluvě s týmem, řeším nalezení náhrady

Jak si jednotlivec hodnotí splnění své role v projektu, když jeho zdar nezáleží jen na něm/​ní?

Vždy záleží na individuálním zapojení (roli) a zvážení průvodce či týmu. Podrobněji zde:

PROJEKTYObjevujícíPutujícíProvázející
Projekt není realizovanýs průvodcem hodnotím zapojení v projektu (pokud projekt není splněný, je důležité, jestli jsem já splnil*a svou roli)jde o to naplnit svoji roli, rozhodnutí po konzultaci s průvodcemv této etapě aspoň jeden projekt musí být splněný (a to je ten, co vedu)
Změna role v projektupo domluvě s průvodcem a týmempo domluvě s týmempo domluvě s týmem, řeším nalezení náhrady role 

Lze začít plnit výzvu znovu? 

Ano. Ukončím-li plnění a nemám výzvu splněnou, můžu ji začít plnit znovu po reflexi nezdaru s patronem (v případě objevujících nebo putujících RS). Provázející si to rozhoduje sám.

Lze plnění dlouhodobé výzvy přerušit a pak pokračovat v plnění?

Ano. Aby to stále bylo pouhé přerušení a nikoliv ukončení, doporučujeme poměr 14:1 den. Například mám-li měsíc něco vydržet dělat, tak je v pořádku přerušení 2 dny za měsíc. Při jinak dlouhých výzvách počítejte ve zmíněném poměru. Pokud jde o větší přerušení, jde spíše o úpravu výzvy.