Toto je pouze náhled.
( Aktuální )
Zveřejněno 11. 6. 2024
Anežka Bednářová
KÚJ - koordinátorka programových projektů
anezka.bednarova@skaut.cz

Roverská symbolika

Pro roverskou věkovou kategorii používáme tři základní symboly. Označení “RS” z anglického “rover scout”, tmavě červenou barvu odkazující k plodu hlohu a roverskou hůl na znamení putování a hledání si své skautské i životní cesty.

Zkratka RS

Nejčastěji se v souvislosti s rovery a rangers setkáváme s označením „RS“ z anglického „Rover Scout“. Označuje tuláka, poutníka nebo průzkumníka.

Se symboly „RS“ se můžeme potkat také na krojích či krojových doplňcích. Například na nášivce označení roverského kmene, které se umisťuje na stejné místo, jako číslo oddílu (levý rukáv). Pokud je roverský kmen řádně registrovaný, pak má i své číslo a může použít jedno či druhé (číslo nebo RS). Záleží na počtu roverských kmenů v lokalitě. 

Červená barva hlohu

Roverskou barvou je tmavě červená a odkazuje k barvě hlohu. Jeho plody, když dozrávají, jsou hořké, a teprve když přejdou prvním mrazem, plně dozrají a jsou sladké. Podobné je to s dospíváním. Někdy může být hledání vlastní cesty nejen dobrodružné, ale i trpké. Roveři a rangers se vydávají na cestu, která občas možná vede i slepými uličkami. Než najdou tu správnou, musí se popasovat s různými překážkami. S podporou svého okolí a s vnitřním kompasem skautských hodnot lze ale zvládnout leccos a dozrát do dospělosti stejně jako hloh po prvních mrazech.

Roverská hůl

Dalším symbolem roveringu je poutnická hůl. Odkazuje k putování jako hledání vlastní cesty. Její konec se rozděluje ve dví, což symbolizuje křižovatky, na kterých je třeba hledat a volit správnou cestu, ale je to také symbol průzoru, skrz který lze správnou cestu hledat. V jeho vymezení můžeme na jedné straně vidět skautský slib a na druhé skautský zákon.

Symbolická roverská hůl vyřezaná z větvičky je také atributem pro rovery a rangers, který si mohou umístit na kroj. Její výroba může být spojena se vstupním rituálem. Hůlka na kroji ukazuje, kde na své roverské cestě RS jsou. Putující RS mají na holi jeden zářez, který si udělají po dokončení Roverského kompasu. Provázející RS pak mají zářezy dva. Druhý si udělají cca v 19/​20 letech, správný moment je jen na nich (může to být ukončení střední školy, splnění podmínek pro putující RS apod.). Pokud RS naplní podmínky dané etapy, může to dát najevo červeně vybarveným zářezem.