( Aktuální )
Zveřejněno 2. 6. 2021
Markéta Musilová (Blecha)
KÚJ – koordinátorka programových projektů
marketa.musilova@skaut.cz

Vnitřní a vnější motivace při plnění stezky

Vnitřní motivace při plnění stezky

Je možné, že je ve vašem oddíle plnění stezky běžné, kluci a holky mají chuť se učit nové věci a dělají to rádi Říkáme tomu, že členové a členky oddílu mají vnitřní motivaci k plnění stezky. Pokud se  tomu zatím nepřibližujete, mrknětě na pár tipů, jak  vnitřní motivaci podpořit. 

 Buďte vzorem – i vedoucí na sobě pracují

Skauti a skautky si všímají, co dělají jejich vedoucí.. I v běžném životě je důležité učit se nové věci, pracovat na sobě, snažit se neustále zlepšovat, hledat nové výzvy a nebát se chyb. Pokud uvidí tento přístup u vás, přirozeně vás budou napodobovat, i když už nemáte svoji stezku, můžete dělat činnosti, které jsou v té skautské zahrnuté: zkoušet nové sporty, tvořit, poznávat přírodu, jezdit na kurzy a semináře, číst, učit se hrát na nový hudební nástroj, používat nové technologie, ale  poradit si ibez nich apod. To vše skauti a skautky ocení a uvidí, že to s důležitostí všestranného rozvoje myslíte vážně.

Nakažlivé nadšení

„Nakazit se“ k plnění stezky může družina nebo celý oddíl i od jediného člověka. Často jde o nadšené nováčky nebo rádce či rádkyně, kteří ovlivní i takové, co nad stezkou ještě včera ohrnovali nos. Někdy může pomoci i kontakt s jiným oddílem, který stezku plní – při setkání na společné výpravě nebo na Svojsíkově závodu. Pomocí může být i nadšený vedoucí, který se stezkou rád pracuje.

Plnit stezku je tak snadné!

Pokud začínáte se stezkou nebo máte pocit, že na nějakou dobu „usnula“, využijte nevědomého plnění. Skauti a skautky uvidí, že splnit nějaký úkol není těžké. Budou pak chtít 

plnit i další úkoly, protože ke konci cesty zbývá už jen kousek.

Plnění stezky je příjemný čas

Pro některé skauty a skautky je stezka ideální příležitost, jak si chvilku povídat s někým z vedoucích či rádců a rádkyň v klidu a soukromí. Poskytněte jednou za čas každému z oddílu tuto příležitost, např. večer u čaje, při putování krajinou nebo po schůzce. Navíc o svých skautech a skautkách zjistíte více, podpoříte budování důvěry a hezkých vztahů.

Klaďte před kluky a holky přiměřené výzvy – upravte si stezku na míru

Možnost přizpůsobení stezky je lákavá jak pro vedoucí, tak pro skauty a skautky. Přizpůsobení oddílu dělá stezku jedinečným kouskem, který jiný oddíl nemá. Úprava podle individuálních potřeb zase ukazuje váš zájem o skautku či skauta.

Vnější motivace při plnění stezky

Vnější motivace může pomoci v začátcích i průběhu plnění. Měla by však být pouze doplňkem.

Výzvy

Pro některé skauty a skautky je motivující možnost splnit výzvu na konci cesty. Díky tomu je časté, že po stezkovém „zimním“ spánku se na jaře spousta skautů a skautek „probudí“ a rychle dohání úkoly ve stezce, aby mohli na táboře vyzkoušet jednu z nabízených výzev. 

Myslete na to, abyste stezku zapojili i v zimních měsících a její plnění bylo rozložené rovnoměrně v rámci roku. Zároveň však podpořte zájemce o plnění, když se „probudí“, a  pomozte jim cestu dokončit.

Drobnosti, které potěší, ale nejsou všechno

Doplňkovou motivací mohou být nálepky a nášivky. Doporučujeme je využívat pouze jako přehled o stezce či vzpomínku na plnění.

Pozor na bodování

Velmi opatrně zacházejte s propojením stezky a bodováním. Toto spojení má několik rizik. Někteří budou stezku plnit jen pro body a bez bodů nic neudělají. Jiné členy či členky bodování nebude motivovat, a tak na stezku a osobní rozvoj, který stezka nabízí, zanevřou. Bodováním se může velmi snadno ztratit smysl stezky – dobrovolný všestranný rozvoj jednotlivce.

Byla tato stránka užitečná?
Děkujeme!
Pomozte nám Křižovatku vylepšit!

Prosím napiš nám, co je na této stránce špatně. Co chybí, či přebývá. Co je nejasné. Co jsi hledal. Doporučujeme vyplnit kontakt, obzvláště, pokud očekáváš reakci. Budeš-li chtít, napiš nám i něco o sobě – kolik ti je let, jakou funkci ve středisku/oddíle máš a odkud jsi.