( Aktuální )
Zveřejněno 31. 1. 2023
Jan Chmelař
KÚJ – asistent organizačního zpravodaje
jan.chmelar@skaut.cz
Ondřej Peřina (Jerry)
VRJ – zpravodaj pro ICT a organizaci
ondrej.perina@skaut.cz
Zodpovědná osoba: Ondřej Peřina (Jerry)

Datová schránka a přihlašování přes Identitu občana

Do datových schránek, podobně jako do mnoha jiných služeb státu, se lze přihlašovat i pomocí tzv. Identity občana. Typickým a asi nejrozšířenějším způsobem bude bankovní identita (BankID), které možná používáte spolu se svým internetovým bankovnictvím. Případně lze použít i jiné způsoby MojeID nebo e-Občanka.

Pokud se na webu mojedatovaschranka.cz přihlásíte právě pomocí vaší Identity občana, zobrazí se vám výběr, do jaké datové schránky se chcete přihlásit (pokud máte např. střediskovou, osobní či podnikatelskou, uvidíte všechny). 

Může se však stát, že se vám nezobrazí kompletní seznam všech (především v minulosti zřízených) datových schránek. Pak je v takové datové schránce potřeba provést tzv. ztotožnění uživatele s registrem obyvatel. Díky tomu následně systém pozná, že osoba, která se přihlašuje Identitou občana je právě tím člověkem, který má mít ke konkrétní datové schránce přístup.

Jak provést ztotožnění uživatele s registrem obyvatel?

Přihlaste se do datové schránky svým uživatelským jménem a v ní budete moci provést kontrolu i ztotožnění, abyste se již v budoucnu mohli přihlašovat svou Identitou občana (např. pomocí bankovní identity - BankID).

Ztotožnění s Registrem obyvatel

Pokud ještě uživatele nemáte ztotožněného a chcete Identitu občana k přihlašování používat, je potřeba ručně ztotožnění provést. 

To se dělá v menu "Nastavení > Informace o schránce > Osobní údaje" a zde uvidíte položku "Ztotožněn v Registru obyvatel? Ne", pod kterou je v textu odkaz "Ztotožnění s Registrem obyvatel"

Následně jednoduše vyplníte číslo vašeho platného dokladu (typicky občanského průkazu) kliknete na “Ztotožnit”

Úspěšné ztotožnění je následně vidět:

Jakmile je uživatel ztotožněn, stačí už jen v menu “Nastavení > Možnosti přihlášení > Identita občana” povolit přihlašování i tímto způsobem.

Při příštím přihlášení do datové schránky na webu mojedatovaschranka.cz už můžete použít jednoduše způsob přihlašování Identitu občana.

Po úspěšném přihlášení se vám zobrazí seznam všech datových schránek, do kterých přes svou osobu máte přístup. Vyberete konkrétní datovou schránku vaší organizační jednotky a je to.

Byla tato stránka užitečná?
Děkujeme!
Pomozte nám Křižovatku vylepšit!

Prosím napiš nám, co je na této stránce špatně. Co chybí, či přebývá. Co je nejasné. Co jsi hledal. Doporučujeme vyplnit kontakt, obzvláště, pokud očekáváš reakci. Budeš-li chtít, napiš nám i něco o sobě – kolik ti je let, jakou funkci ve středisku/oddíle máš a odkud jsi.