( Aktuální )
Zveřejněno 18. 5. 2023
Barbora Trojak (Brambůrka)
KÚJ – tisková mluvčí
barbora.trojak@skaut.cz
Zodpovědná osoba: Petr Vaněk (Permi)

Canva – základní návod ke grafickému programu

Canva je grafický online nástroj, který pracuje zejména s již předem připravenými prvky a šablonami. Proto je poměrně jednoduchým řešením pro rychlou grafiku, ať už jsi kdekoli. V Canvě máme společný skautský účet, kam jsme nahráli naše fonty, loga i další prvky a průběžně do něj doplňujeme skautské šablony. K našemu společnému účtu může získat práva každý skaut nebo skautka – stačí požádat o přístup v formuláři níže a dodržovat několik jednoduchých pravidel.

Pravidla používání společného účtu

Vytvoř si složku s tvým jménem/​přezdívkou (případně jménem jednotky nebo akce). Stačí v levém panelu kliknout Projekty → Přidat nový (v pravém horním rohu) → Složka. Následně složku pojmenuj.

  1. Každý návrh pojmenuj tvým jménem/​přezdívkou (případně jménem jednotky nebo akce).
  2. Neupravuj ani nemaž návrhy, které patří někomu jinému.
  3. Pokud potřebuješ vycházet z cizího díla, nejprve vytvoř kopii pomocí tlačítka “Vytvořit kopii”.
  4. Zachovávej co největší pořádek – pokus se smazat návrhy, které už nebudeš potřebovat. Pokud jsi do Canvy nahrával/​a vlastní obrázky, nezapomeň je také na závěr promazat.
  5. Je zakázáno měnit nastavení společného účtu. Zároveň nedoporučujeme připojovat ke Canvě své osobní účty (například Google účet).

Rizika společného účtu

Společný účet využívá velké množství lidí, a tak se může stát, že bude nedopatřením nějaký návrh smazán. Doporučujeme proto nevytvářet návrhy, o které bys nechtěl/​a přijít, nebo návrhy, které potřebuješ používat dlouhodobě a opakovaně.

Na společném účtu je velké množství návrhů, což může snižovat přehlednost. Je proto třeba každý jednotlivý návrh (i jeho kopie) správně pojmenovat (jménem/​přezdívkou), aby šel dohledat ve vyhledávacím poli.

Veškeré návrhy i nahrané obrázky na našemu účtu mohou vidět všichni jeho uživatelé. Nenahrávej proto do Canvy (ani nevytvářej) žádné obrázky ani dokumenty, které by mohly být citlivé.

Jak požádat o vstup do programu Canva

Do programu Canva je potřeba se přihlásit přihlašovacími údaji společného účtu. Napiš nám svůj email do FORMULÁŘE  a my ti přidělíme práva k programu.

Kontakt

Pokud potřebuješ s něčím ohledně Canvy poradit nebo máš ke společnému účtu nějaké připomínky, ozvi se Haně Kolářové – Hadce, která skautskou Canvu spravuje, na email hana.kolarova@skaut.cz .

Pokud potřebuješ zkonzultovat nějaké grafické postupy v Canvě, může také položit dotaz ve facebookové skupině Bavíme se o skautské grafice .

Byla tato stránka užitečná?
Děkujeme!
Pomozte nám Křižovatku vylepšit!

Prosím napiš nám, co je na této stránce špatně. Co chybí, či přebývá. Co je nejasné. Co jsi hledal. Doporučujeme vyplnit kontakt, obzvláště, pokud očekáváš reakci. Budeš-li chtít, napiš nám i něco o sobě – kolik ti je let, jakou funkci ve středisku/oddíle máš a odkud jsi.