( Aktuální )
Zveřejněno 26. 1. 2024
Markéta Byrtusová
KÚJ – koordinátorka mezinárodní spolupráce
international@skaut.cz
Zodpovědná osoba: Vojtěch Olbrecht (Fišer)

Setkání se zahraničními skauty v ČR

Během roku a hlavně v létě láká naše země k návštěvě skautky a skauty z různých koutů světa. Mohou to být jednotlivci či skupiny a někdy třeba celý oddíl, kmen nebo i středisko. Většina z nich by se chtěla setkat s někým z nás a blíže se seznámit s českým skautingem. Zajímavé zážitky a nové zkušenosti to přináší oběma stranám. Zkus to!

Jak se můžete potkat?

Nejjednodušší způsob, jak na skautskou návštěvu ze zahraničí narazit, je sledovat Facebook Mezinárodní skauting  . Skauti a skautky z ciziny nám běžně svůj pobyt v ČR hlásí a my se je na oplátku snažíme propojit. O možnosti vidět se s nimi dáváme vědět právě na našem Facebooku. Stačí zareagovat do komentáře pod příspěvkem nebo poslat zprávu.

Na skauty a skautky, kteří se chystají do Česka můžeš narazit i v Azimuthu   - online platformě Evropského regionu WOSM a WAGGGS, která ti usnadní cestu nejen za tímto mezinárodním skautským dobrodružstvím. Stačí se zaregistrovat a kouknout na posty nebo vytvořit svůj s pozváním.

Většina skautských výletníků v ČR chce alespoň den strávit v Praze a zpravidla mají čas na setkání právě tam. Rozhodneš-li se za nimi vydat, můžeš je vzít na návštěvu do Skautského institutu na Staromáku  . Pokud jsi tam jako doma, dříve či později nějakou zahraniční skautskou návštěvu nejspíš stejně potkáš. SI  má prostory, které zvou k mezinárodnímu skautskému posezení na více místech v republice. ;)

Některé skautky a skauti ze zahraničí se v Česku zdrží i celý rok. Potkat se s nimi můžeš na mezinárodní skautské základně Kaprálův mlýn  u Brna. Rozhodneš-li se posílit na týden, dva nebo i rok tým mlýnských dobrovolnic a dobrovolníků, může se ze setkání stát i velké mezinárodní skautské přátelství.

Pomocník do kapsy

Pokud tě čeká setkání se skauty ze zahraničí a přemýšlíš, jak jim představíš českou kulturu a skauting, využij česko-anglický Reprezentační balíček, který ti s obojím pomůže. Budeme rádi, když nám dáš vědět na international@skaut.cz , jak se osvědčil a přidáš k zážitku i fotku nebo dvě. Pomůže těm, kteří se na podobné setkání teprve chystají!

Zahraniční odbor

Byla tato stránka užitečná?
Děkujeme!
Pomozte nám Křižovatku vylepšit!

Prosím napiš nám, co je na této stránce špatně. Co chybí, či přebývá. Co je nejasné. Co jsi hledal. Doporučujeme vyplnit kontakt, obzvláště, pokud očekáváš reakci. Budeš-li chtít, napiš nám i něco o sobě – kolik ti je let, jakou funkci ve středisku/oddíle máš a odkud jsi.