( Aktuální )
Zveřejněno 20. 9. 2023
Markéta Byrtusová
KÚJ – koordinátorka mezinárodní spolupráce
international@skaut.cz
Zodpovědná osoba: Vojtěch Olbrecht (Fišer)

Zahraniční skautská návštěva na táboře

Chceš, aby tvůj oddíl nebo kmen zažil mezinárodní skauting, ale netroufáte si zatím vyrazit do zahraničí? Pozvi skautky a skauty ze zahraničí k vám na letní tábor! Pomůžeme ti.

Proč do toho jít?

Uspořádat mezinárodní skautský tábor nestojí až tolik úsilí. Tvým holkám a klukům z oddílu či střediska pomůže zažít, co doopravdy znamená být členy mnohamilionové skautské rodiny. Může přinést i velká přátelství a na oplátku zase pozvání na tábor vašich bratrů a sester. ;)

Jak na to?

Nejdříve se poraď s ostatními vedoucími vašeho tábora. Sdílíte chuť jít společně do toho? Umí někdo z vás obstojně cizí jazyk? Máte na tábořišti pro návštěvu místo? Pokud jste si třikrát odpověděli ano, promyslete ideálně ještě na podzim/​začátkem zimy následující:

  • kolik hostů můžete maximálně přivítat a v jakém věkovém složení,
  • na jak dlouho se u vás mohou zdržet a v jakém termínu,
  • kde přesně táboříte a jak se tam vaše návštěva dostane,
  • s kolika z vás a v jakém věku se setkají,
  • jaké budou pro hosty platit finanční podmínky a jak jim můžete vyjít vstříc,
  • na co by se měli připravit,
  • najděte alespoň 1 zdařilou fotku z vašeho tábora.

Následně využijte online platformu pro mezinárodní skautská dobrodružství Azimuth a vytvořte post s nabídkou společného táboření. Dejte nám o svém záměru vědět také na international@skaut.cz , rádi pomůžeme. Jakmile se vám někdo na nabídku ozve, můžete přes zprávy v Azimuthu začít plánovat detaily společného tábora. Případně doporučujeme sledovat náš Facebook , kam dáváme informace o zahraničních skautech, kteří k nám zejména v létě přijíždějí.

Využij mezinárodního partnerství svého města/​obce

Existuje ještě jedna osvědčená cesta, jak v zahraničí najít skautské spolutáborníky. Tvoje město či obec má pravděpodobně vazby na jinou obec někde v Evropě, ve které také nejspíš žije skauting. Můžeš tedy zkusit poprosit o kontakt městský/obecní úřad. Nezapomeň pak své podporovatele informovat o výsledku, zvi je na program pro veřejnost, pošli jim výroční zprávu a přines Betlémské světlo. ;)

Tipy k programu

Ze zkušenosti víme, že je dobré rozdělit české a zahraniční účastníky do smíšených skupinek. Dříve či později se tím prolomí jazyková bariéra. Zároveň je dobré mít na obou stranách jazykově vybavené vedoucí. I když jsou u vás skauti ze zahraničí na návštěvě, dejte jim možnost spolurozhodovat o programu. Platí, že méně programu je více! Dejte holkám a klukům hlavně prostor pro seznamování a sdílení, bude pro ně tím největším dobrodružstvím. Představit český skauting a kulturu vám pomůže náš česko-anglický Reprezentační balíček.

Rádi se dozvíme, jaký byl váš zážitek a zda vám balíček dobře posloužil. Uvítáme i fotky, spolu se zážitkem pomohou těm, kteří zahraniční návštěvu na táboře teprve přivítají.

Zahraniční odbor

Byla tato stránka užitečná?
Děkujeme!
Pomozte nám Křižovatku vylepšit!

Prosím napiš nám, co je na této stránce špatně. Co chybí, či přebývá. Co je nejasné. Co jsi hledal. Doporučujeme vyplnit kontakt, obzvláště, pokud očekáváš reakci. Budeš-li chtít, napiš nám i něco o sobě – kolik ti je let, jakou funkci ve středisku/oddíle máš a odkud jsi.