( Aktuální )
Zveřejněno 5. 12. 2023
Vojtěch Olbrecht (Fišer)
VRJ – zahraniční zpravodaj
vojtech.olbrecht@skaut.cz
Zodpovědná osoba: Vojtěch Olbrecht (Fišer)

Na mezinárodní skautskou akci jako organizační posila - IST

Na mezinárodní skautskou akci můžeš od 18 let vyrazit i jako člen/ka servisního týmu. Můžeš tak pomáhat s organizací, podílet se na výsledku akce, ale hlavně získat hromadu zkušeností a nezapomenutelných zážitků.

Jaká je role IST neboli servisáků? 

International Service Team, zkráceně IST, je tým dospělých skautských dobrovolnic a dobrovolníků, kteří pomáhají organizačnímu týmu mezinárodní skautské akce s jejím hladkým průběhem. Na místo konání přijíždějí před účastníky, aby si vyzkoušeli práci, kterou budou mít v průběhu akce na starosti. A následně zůstávají déle, aby dali tábořiště po ukončení akce do pořádku.

Odměnou za práci v týmu servisáků je snížený účastnický poplatek, zajištěný nocleh a jídlo během celého pobytu. Jako IST se během volného času můžeš účastnit běžného programu akce. Někdy bývá pro všechny servisáky dokonce připraven i zvláštní program. Největší výhodou je však zažít mezinárodní skautskou akci z pohledu organizátorů a možnost procestovat před nebo po ní zemi, ve které se pořádá. Zkušenost je obohacující zejména pro dospělé rovery a rangers.

Jak vyrazit na akci jako IST?

Azimuthu nebo na Mapě možností si najdi mezinárodní skautskou akci, na kterou bys chtěl/​a vyrazit jako IST. Pokud na ni vypravuje Junák - český skaut kontingent, stačí se jako IST přihlásit jemu. Pokud ne, dej nám o svém záměru vědět na international@skaut.cz nebo na Facebook Mezinárodní skauting . Rádi ti s výjezdem pomůžeme! Hodit se ti může např. náš Reprezentační balíček. Na oplátku oceníme sdílení tvého zažitku pro ty, kteří se na tohle dobrodružství teprve chystají! :)

Zahraniční odbor

Byla tato stránka užitečná?
Děkujeme!
Pomozte nám Křižovatku vylepšit!

Prosím napiš nám, co je na této stránce špatně. Co chybí, či přebývá. Co je nejasné. Co jsi hledal. Doporučujeme vyplnit kontakt, obzvláště, pokud očekáváš reakci. Budeš-li chtít, napiš nám i něco o sobě – kolik ti je let, jakou funkci ve středisku/oddíle máš a odkud jsi.