( Aktuální )
Zveřejněno 26. 9. 2023

Více o testování roverského programu

Na Obroku 2024 chceme uvést upgradovaný roverský program. K tomu, aby byl roverský program vychytaný, srozumitelný a správně nastavený, ho potřebujeme vyzkoušet v praxi. Hledáme proto rovery, rangers a jejich průvodce - pojďme společně získat kvalitní roverský program s certifikátem “Testováno na roverech”.

Proč se zapojit?

  1. Stop tápání - během testování získáte mnoho informací, materiálů a inspirace. Ty můžete využít na svých roverských akcích, táborech či schůzkách.
  2. Roveři roverům - Kdo jiný by měl formovat roverský program než sami roveři a rangers! 
  3. Na míru - Zapojením pomůžete sestavit roverský program a podporu tak, jak potřebujete. Něco vám chybí? Potřebujete v něčem větší podporu? Díky testování můžete říct své a zlepšit tak celkový výsledek.

Jak bude testování probíhat?

Testování bude probíhat ve dvou obdobích - v létě a na podzim. Je na vás, do jaké se zapojíte, s testováním končíme v listopadu.

Letní vlna

  • všechny podklady a informace od nás dostanete v průběhu června 
  • ideální pro ty, kteří jedou na roverský tábor, na oddílovém táboře chystají i program pro RS, plánují roverskou expedici apod.

Podzimní vlna

  • všechny podklady a informace dostanete v průběhu srpna. Součástí testování bude oproti létu Roverský kompas. 
  • ideální pro ty, kteří se s novým skautským rokem chtějí pustit do roverského programu, začít ho dělat jinak, uvést nově dorostlé RS na roverskou cestu apod.

Co obnáší testování pro začínající rovery a rangers?

Pro ty, kteří dorostli roverského věku, máme zejména Roverský kompas a to v podzimní vlně. Bude nás zajímat, jak se s ním pracuje, jestli je srozumitelný, zajímavý a další. Kompas budete moci komentovat a budeme mít pak také pár zvídavých konkrétních otázek. 

codo kdy
Přečíst celý Kompas (38 stran A5)podzim/​prosinec
Splnit 3 z 10 úkolů v Kompasupodzim/​prosinec
Vyplnit závěrečný dotazníkdo konce prosince
Rozhovor s týmem revize roverského programu*do půlky ledna

Přihlásit do testování se můžete pomocí formuláře k testování Roverského kompasu .

Co obnáší testování pro mladší (putující) a starší (provázející) rovery a rangers?

Letní obdobíPodzimní období
Seznámení se s Rovernet.czdo konce srpnado konce září
Tvorba mapy osobního rozvojedo konce srpnado konce září
Vyplnění dotazníku k porozumění roverského programudo konce srpnado konce září
Splnění min. jedné výzvydo konce srpnado konce listopadu
Rozpracování 1 projektudo konce srpnado konce listopadu
Vyplnění dotazníku zaměřeného na plnění výzev a projektůdo konce srpnapo splnění výzvy, nejpozději do konce listopadu
Plnění dalších výzev a projektudo konce listopadudo konce listopadu
Vyplnění závěrečného dotazníku k testování jako celkudo konce listopadudo konce listopadu
Rozhovor s týmem revize roverského programu*podzim/​prosinecdo konce listopadu

Časové určení se může lehce měnit dle průběhu testování.

* Půjde o skupinový rozhovor více testovačů, v ideálním případě osobní, v nouzi online. Osobní setkání chceme uspořádat na Roverské poradě a/​nebo na Miquiku, případně ve velkých městech ve Forech SI.

Pojďte do toho s námi!

Staňte se testovači a buďte u spoluutváření a formování roverského programu. Přihlašte se pomocí tohoto formuláře , pokud už jste rovery a rangers a chcete nám pomoci otestovat základní rámec roverského programu (Projekty a výzvy, Moje roverská cesta aj.). Budeme vás kontaktovat.

Pokud jste například starší roveři a pracujete se začínajícími RS, přihlaste se pomocí formuláře k testování Roverského kompasu - interaktivního nástroje určený na úvodní seznámení s roveringem.

Co obnáší testování pro průvodce

Jako průvodci se seznámíte s připravenými nástroji roverského programu tak, abyste mohli pomoci roverům a rangers na jejich roverské cestě. Váš pohled na připravené materiály nám pomůže se správným nastavením roverského programu. 

Od průvodců potřebujeme následující:

  • Vyplnit dotazník zaměřený na práci s nástroji roverského programu a interakci mezi průvodcem a putujícím roverem (termín dle toho, do jaké vlny se zapojí)
  • Rozhovor s týmem revize roverského programu - půjde o skupinový rozhovor více testovačů, v ideálním případě osobní, v nouzi online. Osobní setkání chceme uspořádat na Roverské poradě a/​nebo na Miquiku, případně ve velkých městech ve Forech SI.

Chcete si přečíst více informací o roli průvodců? Najdete je zde:

Pojďte do toho s námi! Na tomto odkazu najdete přihlašovací formulář pro roli průvodce.

Máte nejasnosti, otázky či překážku pro vaše zapojení se do testování roverského programu? Napište na email: tereza.hotova@skaut.cz.

Byla tato stránka užitečná?
Děkujeme!
Pomozte nám Křižovatku vylepšit!

Prosím napiš nám, co je na této stránce špatně. Co chybí, či přebývá. Co je nejasné. Co jsi hledal. Doporučujeme vyplnit kontakt, obzvláště, pokud očekáváš reakci. Budeš-li chtít, napiš nám i něco o sobě – kolik ti je let, jakou funkci ve středisku/oddíle máš a odkud jsi.