( Aktuální )
Zveřejněno 1. 6. 2021
Markéta Musilová (Blecha)
KÚJ – koordinátorka programových projektů
marketa.musilova@skaut.cz

Časopis Skaut

Časopis pro skauty a skautky nabízí obohacení programu skautských družin, podporuje plnění stezek i odborek a přispívá k posilování sounáležitosti se skautským hnutím. Časopis má za úkol pokrýt rozsáhlou a nejednotnou cílovou skupinu, tedy zaujmout  mladší skauty a skautky a přitom neodrazovat starší část věkové kategorie.

Pro vodní skauty a skautky je v časopise vložena příloha Mokré modré stránky s vodáckou tématikou.

Jak časopis v oddíle využít?

V každém čísle najdete označené články, které pomůžou s plněním stezky nebo odborky. Hledejte rámeček "Kde najdu ve stezce?" nebo přímo nášivku odborky .

Takové články můžou kluci a holky využít jak sami doma, tak třeba při přípravě programu na schůzku. V každém čísle najdete také články přímo k plnění stezek a odborek – rubrika Jak na stezku a Splň si odborku. Články přináší konkrétní tipy na plnění, pomůžou jak rádcům a rádkyním, tak samotným skautům a skautkám.

V každém čísle najdete články o tématech, která hýbou aktuálním světem. Například se věnující nástrahám online světa nebo aktivnímu občanství. Časopis tak může napovědět, co s dětmi probrat nebo jak připravit přiměřené podklady pro program, který na dané téma chystáte. Texty jsou psané přímo pro kluky a holky, tedy v přiměřené délce, srozumitelným jazykem a s vysvětlivkami pro neznámé pojmy. Některé články mohou naopak vzdělávat vedoucí, například takový svět youtuberů a youtuberek může být pro mnohé dospělé zcela novým tématem. 

Sledujte pravidelné rubriky a zařaďte je do plánovaného programu. Třeba vaření podle receptu, historické okénko o osobnosti z plakátu, pomoc přírodě podle návodu z časopisu. Většinou také každý ročník nabízí soutěž nebo hru podle časopisu. Nabízí konkrétní zajímavé úkoly pro družiny ke splnění na schůzkách. 

Celý archiv časopisu od roku 1915 až dodnes je plně digitalizován a dostupný k prohlížení a stažení na casopisy.skaut.cz . Konkrétní témata můžeš hledat podle tagů. Mimochodem víš, že časopis Skaut-Junák je nejstarším dodnes vycházejícím mládežnickým časopisem u nás? Byl založen již roku 1915 A. B. Svojsíkem a proměna jeho podoby zachycuje měnící se dvacáté století.

  • Individuální práce – ne všechny aktivity musíme plnit vždy skupinově, např. Historická okénka si děti mohou předpřipravit doma, najít si nejzajímavější informace o dané osobnosti či události a pak je na schůzce sdílet. 
  • Rozvoj porozumění textu – nechte děti přečíst složitější text (ať už z hlediska obsahu, nebo stylistiky) a navzájem si potom připravte kvíz z porozumění.
  • Rozvíjení tématu – nechte děti připravit stránku časopisu na téma, kterému se právě věnujete. 
  • Rozvoj vyjadřovacích schopností – zapojte se do tvorby časopisu Skaut. Motivujte družinu k tomu, aby nafotila fotoromán nebo se zúčastnila soutěže, posílíte tak jejich vazbu na časopis. 
  • Hra na redakci – pusťte se do tvorby vlastního časopisu, ať už naostro, nebo jen pro samotnou hru. Vyzkoušejte si rozdělení rolí v redakci a organizaci tvůrčí práce (shánění fotek, grafika, psaní článků, vedení týmu atd.).
  • Získání informací – družina má za úkol přečíst si příběh/článek z časopisu, kterým potom schůzku otevřeš. Dděti si tak osvojí informace, na něž ty můžeš na schůzce navázat programem. 
  • Scénky podle komiksů – secvičte krátké představení podle komiksů. Nechte děti vymyslet, jak příběh pokračuje – ať už sestavením dalšího scénáře, anebo improvizační hrou.
  • Zvětšení formátu – některé články se dají rozkopírovat a vytisknout na větší papír, který může viset v klubovně jako naučný plakát.

Více o časopisech v časopise Skauting z října 2016

Byla tato stránka užitečná?
Děkujeme!
Pomozte nám Křižovatku vylepšit!

Prosím napiš nám, co je na této stránce špatně. Co chybí, či přebývá. Co je nejasné. Co jsi hledal. Doporučujeme vyplnit kontakt, obzvláště, pokud očekáváš reakci. Budeš-li chtít, napiš nám i něco o sobě – kolik ti je let, jakou funkci ve středisku/oddíle máš a odkud jsi.