( Aktuální )
Zveřejněno 30. 1. 2023
Martina Hanyková
KÚJ – program tým, stezky, odborky, kompetence
martina.adamcova@skaut.cz
Zodpovědná osoba: Barbora Tichavová (Rozárka)

K jakým cílům vést skauty a skautky?

Kompetence je souhrnné označení pro znalost, dovednost nebo postoj, kterých chceme ve výchově svěřených dětí dosáhnout. Jinými slovy: kompetence znamená výchovný cíl. Kompetence používáme, abychom lépe pojmenovali, čeho chceme při výchově v oddílech dosáhnout.

Aby každý oddíl nemusel složitě vymýšlet, jak skautskou výchovu nastavit, vznikl soubor dvaceti čtyř kompetencí. Věříme, že právě tyto kompetence jsou pro skautskou výchovu (od benjamínků až k roverům a rangers) ty nejdůležitější. Jsou členěny do 6 oblastí výchovného programu. Toto rozdělení kopíruje současné stezky a z metodiky: Co umím a znám, Kdo jsem, Moje kamarádství, Můj domov, Svět okolo nás, Příroda kolem nás. Tyto oblasti se následně dělí do podoblastí. 

Vodní skauti a skautky mají ještě další oblast výchovného programu - Vodácké doplňky.

Věková kategorie skautů a skautek má svoje projevy rozpracované zde. Pro oblast Vodáckých doplňků je to zde . Pokud vás zajímá, jak s projevy kompetencí pracovat, přečtěte si článek z časopisu Skauting .

Byla tato stránka užitečná?
Děkujeme!
Pomozte nám Křižovatku vylepšit!

Prosím napiš nám, co je na této stránce špatně. Co chybí, či přebývá. Co je nejasné. Co jsi hledal. Doporučujeme vyplnit kontakt, obzvláště, pokud očekáváš reakci. Budeš-li chtít, napiš nám i něco o sobě – kolik ti je let, jakou funkci ve středisku/oddíle máš a odkud jsi.