( Neaktuální )
Zveřejněno 27. 4. 2024

Členská karta přináší řadu výhod

POZOR: Toto je stará, neaktuální verze
Členskou kartou prokazuješ, že patříš do organizace Junák  – český skaut. Obsahuje jméno, fotografii, věk a příslušnost k jednotce – středisku. Můžeš ji však používat i jako Evropskou kartu mládeže (EYCA) a čerpat na ni řadu výhod.

Členská karta Junáka – Českého skauta  může fungovat jako tzv. EYCA karta. Jde o Evropskou kartu mládeže (European Youth Card), nejrozšířenější slevovou kartu pro mladé lidi v Evropě. Na rozdíl od takového ISICu, který je určen studentům, ji může využívat kdokoli od 5 do 30 let. Navíc je její pořízení mnohem levnější.

Výhod karty EYCA nemusíš využívat, pokud nechceš, ale bylo by rozhodně škoda nechat si slevy utéct jen proto, že o nich nevíš.

Jak, kdy a za kolik členskou kartu získat

Nejvýhodnější termín pro získání členské karty Junáka – českého skauta je spolu s registrací – do 31. ledna. Při této příležitostí její pořízení stojí jen 25 Kč na tři roky! Oproti cenám za jiné slevové karty pro mladé, které navíc platí kratší dobu, jde o naprosto minimální částku. Pokud chceš o kartu zažádat jindy, bude cena vyšší, a to 45 Kč. I tak je to však cena velice nízká.

Karty posíláme třikrát do roka, v případě objednání mimo pravidelnou registraci je tedy nutné počítat s dodáním v delším časovém horizontu.

Objednávky členských karet Junáka se jako každá důležitá agenda vyřizují ve skautISu .

Druhy členských karet 

Existují tři varianty členských karet:

  • Základní členská karta – pro všechny členy Junáka – českého skauta, nemá žádné podmínky a omezení
  • EYCA klasik –  typ karty pro všechny naše členy od 5 do 30 let,  bez dalších podmínek.
  • EYCA Student – pro všechny studenty středních a vysokých škol do 30 let věku. U žádosti o tuto kartu je nutné doložit potvrzení o studiu, karta platí pouze jeden rok. 

Jak si můžu sám/​sama členskou kartu objednat?

  1. Přihlas se do skautISu – klikni na „Moje osoba“ – vyber záložku „Členská karta“.
  2. Nahraj fotografii , která splňuje kritéria na identifikaci majitele: 

    1. Fotografie musí být na výšku, poměr 4:3, velikost aspoň 1600×1200 px., formát: jpg.·
    2. Fotografie musí ukazovat reálný portrét z čelního pohledu na jednotném pozadí, tedy hlava + část ramen, nikoliv celé tělo.
    3. Stejně jako u jiných dokladů není přípustné mít na fotografii tmavé brýle, pokrývku hlavy či jinak zakrytý obličej.
    4. TIP: Focení a úprava fotek pod vedením někoho, kdo to umí, může být zábavná a poučná aktivita na schůzku.
  3. Pro variantu „student“ nahraj také své aktuální potvrzení o studiu, které naskenuješ a vložíš ve formátu pdf, png nebo jpg.
  4. Ulož a zadej „Objednat kartu“.
  5. Nezapomeň: Bez fotky kartu nepořídíš. Zároveň zkontroluj ve skautISu své údaje, aby ti karta nepřišla s chybami.
  6. Pověřená osoba ve středisku tvou objednávku karty autorizuje. Členské karty Junáka se posílají na korespondenční adresu střediska, které je i vyúčtuje. Pokud členskou kartu Junáka objednáváš zároveň s registrací, připočte se její cena (25 Kč) k odváděnému registračnímu poplatku. Karty objednané během roku mimo registraci budou středisku fakturovány po jejich rozeslání. .

Přehled slev pro držitele EYCA karet

Až členskou kartu Junáka (variantu EYCA klasik nebo EYCA student) budeš mít, vyplatí se ti navštívit stránky www.eyca.cz a zjistit, na čem můžeš ušetřit. Může to pro tebe být i inspirací, kam naplánovat příští výpravu. Jen v České republice je to přes tisíc slev, mj. vstupné na různé památky, do muzeí, zámků apod. EYCA je ale také karta evropská, takže desetitisíce slev můžeš využít ve 38 evropských zemích.

Snížené vstupné není to jediné, co ti členská karta Junáka a EYCA přináší. Jde také o slevy na jízdném, v e-shopech se sportovním a outdoorovým vybavením, na kulturní akce, jazykové a jiné kurzy, v knihkupectvích a mnohé další.

Seznam i mapu slev v Česku najdeš na: eyca.cz/​slevy .

Členská karta poskytuje i slevu na pojištění při cestě do zahraničí

Jednou z největších výhod karty EYCA je extrémně výhodné pojištění pro cesty do zahraničí, které jejím držitelům nabízí pojišťovna Union. Pokud už členskou kartu máš a znáš její číslo, můžeš si toto pojištění sjednat kompletně on-line na stránkách: www.unionpojistovna.cz/​cestovni-pojisteni-eyca-online#step1

Základní varianta pro běžné „turistické“ cestování tě přijde jen na 190 Kč na rok.

Byla tato stránka užitečná?
Děkujeme!
Pomozte nám Křižovatku vylepšit!

Prosím napiš nám, co je na této stránce špatně. Co chybí, či přebývá. Co je nejasné. Co jsi hledal. Doporučujeme vyplnit kontakt, obzvláště, pokud očekáváš reakci. Budeš-li chtít, napiš nám i něco o sobě – kolik ti je let, jakou funkci ve středisku/oddíle máš a odkud jsi.