( Aktuální )
Zveřejněno 3. 10. 2023
Barbora Trojak (Brambůrka)
KÚJ – tisková mluvčí
barbora.trojak@skaut.cz
Zodpovědná osoba: Jana Jirasová (Prcek)

Krizové situace

V rámci skautské činnosti se můžeme setkat v různé míře s náročnými či krizovými situacemi. Při přípravě a realizaci programů, při dobrodružství, nebo vlivem přírodních živlů jako je vyplavení potoka nebo padání stromů při bouřce. Zranění, která se s takovými situacemi pojí, jsou fyzická i psychická. Neměli bychom je brát na lehkou váhu a měli bychom jít hlavně cestou prevence. I  přes ošetření všech rizik se však může úraz stát a máme na to být připraveni. Níže najdete, jaká rizika, jaké krizové situace nás během roku, ale i táborů mohou potkat a jak se na ně připravit.

Krizové a náročné situace - jak na ně být připraveni a jak si s nimi poradit

Každá krizová situace má nějaké kořeny. Nějak vznikla a často jsme ji mohli ovlivnit. Při plánování programu je totiž vedle cíle zásadní otázkou: Může se při tom něco stát? A co proti tomu můžu udělat? V úvahu je potřeba také brát např. počasí. Sice neovlivníme, zda bude zrovna pršet nebo bude sluníčko. Ale ovlivníme, co se rozhodneme v danou chvíli dělat, jak aktivita/​akce proběhne, kde se bude vše odehrávat (v lese při bouřce nebo raději někde uvnitř?).

Když se i přes všechnu snahu něco stane, mysleme na to, že v tom nejsme sami a že exituje několik dobrých nástrojů, které nám v krizové situaci pomohou. Více se dočtete na stránce:

Prevence krizových situací

Nikdo si ji nepřeje, ale stát se může každému. V opravdu vážné situaci je nesmírně důležité reagovat správně, bez zbytečné prodlevy, ale s rozvahou a citlivě. V případě nepředvídatelné a traumatizující události je dobré znát obecné a ověřené rady.  Může jít o požár, úraz s trvalými následky nebo třeba ztracené dítě. Máme možnost správným přístupem zmírnit následky a v maximální možné míře pomoci všem zainteresovaným. 

Jednotlivé kroky jak jednat v krizové situaci najdeš na stránce:

Jak jednat v krizové situaci?

Svěřil se ti někdo se svými psychickými potížemi? Všimli jste si na táboře, že se někdo sebepoškozuje? Máte ve středisku nebinární osobu a nevíte, jak s ní komunikovat? Na stránce níže najdeš kontakty na profesionály, kteří ti pomohou, a také spoustu rad a návodů, jak si v krizové situaci poradit sám, jak komunikovat s dětmi s psychickými potížemi, jak jim pomoci a neublížit.

Laická krizová intervence při psychických obtížích

Byla tato stránka užitečná?
Děkujeme!
Pomozte nám Křižovatku vylepšit!

Prosím napiš nám, co je na této stránce špatně. Co chybí, či přebývá. Co je nejasné. Co jsi hledal. Doporučujeme vyplnit kontakt, obzvláště, pokud očekáváš reakci. Budeš-li chtít, napiš nám i něco o sobě – kolik ti je let, jakou funkci ve středisku/oddíle máš a odkud jsi.