( Aktuální )
Zveřejněno 3. 10. 2024
Michal Peroutka (Pérák)
KÚJ – koordinátor vzdělávání
michal.peroutka@skaut.cz
Zodpovědná osoba: Filip Hlavinka (Mukóki)

Nekvalifikační akce

I nekvalifikační vzdělávací akce, tedy takové, které nepřipravují na složení nějaké zkoušky či získání kvalifikace, mají velký význam. Jde na nich o osobnostní nebo odborný rozvoj. Některé mají formu zážitkových setkání s tematickým zaměřením. Nepřinesete si z nich sice žádnou skautskou kvalifikaci, ale obohatíte se zajímavými informacemi, získáte inspiraci a nové přátele naladěné na stejnou vlnu.

Jak taková akce probíhá?

Jde o setkání s podobně laděnými lidmi, kteří například sdílí zájem o určité téma. Účastníte se společně aktivit a her, plníte úkoly a absolvujete vzdělávací programy, které byste si jinde nevyzkoušeli. Můžete se tedy plně a beze stresu věnovat vlastnímu rozvoji. 

Absolvence některých nekvalifikačních akcí vám také umožní (při splnění dalších podmínek) přihlásit se na samostatnou čekatelskou nebo vůdcovskou zkoušku bez kurzu či na časově méně náročnou akci instruktorského vzdělávání.

Kolik taková akce stojí?

Tyto akce jsou zpravidla dotovány. Cena je určena tak, aby i s dotací pokryla ubytování, stravování a další náklady. Pohybovat se může od pár stovek (či ani to ne) až po několik tisíc korun - v závislosti na tom, o jakou se jedná akci, jak je dlouhá apod.

Zjistěte si předem, zda vaše domovské středisko, případně i nadřízená organizační jednotka (okres, kraj), nenabízí finanční příspěvek na úhradu účastnického poplatku či cestovních nákladů i u nekvalifikační akce.

Formáty nekvalifikačních akcí aneb jak a kde si vybrat

Vzdělávací akce mají různé formáty i délku. Na co se zaměřit při jejich výběru najdete v článku Jak si vybrat vzdělávací akci.

Databázi vzdělávacích akcí je pak možné vyhledávat vzdělávací akce podle různých kritérií. 

Níže si můžete přečíst základní informace o lesních kurzech a lesních školách.

Tyto, ale i regionální a další vzdělávací akce najdete v Databázi vzdělávacích akcí .

Lesní kurzy a lesní školy

Lesní kurzy jsou určeny zejména pro mladší rovery a rangers, kteří chtějí zažít nová dobrodružství, překonat vlastní hranice, a přitom načerpat novou motivaci a rozšířit si obzory. Mají výraznou zážitkovou složku, ale zabývají se i formováním osobnosti a dalším rozvojem účastníků.

Nedostali jste se na čekatelský kurz? Zkuste ten lesní! Máte čerstvě čekatelskou zkoušku, ale chcete zažít něco nového a dále se posouvat (a ještě nechcete či nemůžete na vůdcovský kurz)? Zkuste ten lesní!

Více informací o lesních kurzech najdete zde.

Lesní školy jsou určeny zejména starším roverům/​rangers a činovníkům s vůdcovskou zkouškou, kteří chtějí dále pracovat na svém vzdělávání, neustrnout a třeba si i prohloubit své znalosti a dovednosti v konkrétním oboru. Většina lesních škol je totiž oborově zaměřená (záchranařina, personalistika, myšlenkové základy a historie skautingu, ...) a některé nabízejí i možnost získat vzdělavatelskou kvalifikaci OČK.

Více informací o lesních školách najdete zde.

Byla tato stránka užitečná?
Děkujeme!
Pomozte nám Křižovatku vylepšit!

Prosím napiš nám, co je na této stránce špatně. Co chybí, či přebývá. Co je nejasné. Co jsi hledal. Doporučujeme vyplnit kontakt, obzvláště, pokud očekáváš reakci. Budeš-li chtít, napiš nám i něco o sobě – kolik ti je let, jakou funkci ve středisku/oddíle máš a odkud jsi.