Toto je pouze náhled.
( Neaktuální )
Zveřejněno 6. 12. 2023

Průvodce pro rovery a rangers

POZOR: Toto je stará, neaktuální verze
Proč je třeba průvodce? V roverské praxi se ukazuje, že zejména mladší roveři a rangers potřebují na své roverské cestě průvodce - člověka, který jim pomůže při seznámení s roveringem, pomůže jim v hledání toho, jak může právě ten jejich rovering vypadat a jaké mají příležitosti. Je také tím, kdo mladé rovery a rangers postupně učí přebírat odpovědnost za sebe sama, a než to zvládnou, je připraven je podpořit v učení z vlastních chyb i úspěchů, v porozumění vlastního místa ve světě i ve skautingu.

Kdo může být průvodcem

Průvodcem může být starší rover nebo rangers, vedoucí roverského kmene, vedoucí oddílu, výchovný zpravodaj, instruktor z kurzu… Výčet není a nemůže být kompletní. Nejde totiž o jasně definovanou funkci, ale klíčovým faktorem je to, aby rover, rangers měli k průvodci důvěru, aby pro ně byl přirozenou autoritou, od které se chce učit. 

Role průvodce v roverském programu

Chceme, aby roveři a rangers pokračovali v naplňování cílů skautské výchovy. K tomu jim nabízíme nástroje, kterými jsou zejména projekty a výzvy, pro nově příchozí pak Roverský kompas. Průvodce může být tím, kdo pomáhá RR naučit se s nástroji pracovat - vybírat vhodné výzvy a projekty, dobře si nastavit osobní cíle a pak je vyhodnotit. Je také tím, který má případně upozornit na to, že některou oblast roverské cesty RR opomíjí apod. 

I pro průvodce tak připravujeme podpůrné materiály, které jim v jejich roli pomohou. A i ty budeme potřebovat otestovat - pojďte do toho s námi a přihlaste se do testování v roli průvodce. Více informací o testování najdete zde.  

Formulář pro přihlašování průvodců