Toto je pouze náhled.
( Aktuální )
Zveřejněno 11. 6. 2024
Markéta Musilová (Blecha)
KÚJ – koordinátorka programových projektů
marketa.musilova@skaut.cz
Zodpovědná osoba: Barbora Tichavová (Rozárka)

Základy roverského programu

Klíčovým prvkem roverského věku je převzetí odpovědnosti za svůj další rozvoj a přijetí tří skautských principů. Roveři a rangers potřebují pro takový rozvoj specifický prostor, který mohou najít např. v činnosti roverského společenství.
Rovering je příslib svobodného putování, hledání cesty k posunu vlastních hranic a schopností. Teď může vypadat jako zajíc v pytli. Vydrž a objevuj. Možná to bude stát dost sil, ale pokud vytrváš, zazáříš jako hvězda skautingu i celé společnosti.

Podstata roveringu

Na roverský věk plný výzev nejsi sám*sama, máš společenství a průvodce. S partou a oporou vrstevníků v roverském společenství se toho dá zvládnout mnohem víc!

Průvodce je tvým zkušenějším parťákem, má tvou důvěru. Společně zkoumáte možnosti roveringu a pomáhá ti plánovat a reflektovat tvůj osobní rozvoj.

Výzvy, projekty a odborky tě vystaví novým situacím a uvidíš se v jiném světle. Zjistíš, co vše dokážeš, co se ti třeba naopak nedaří. Seberozvoj a nové situace ti pomužou najít odpovedi, které možná hledáš. Oporou v hledání ti je skautské společenství a jeho hodnoty. Kým jsi? Kým chceš být? Kde je tvé místo ve společnosti?

Rovering ti nabízí pestrou škálu skautování – vyraž za hranice oddílu, země i svých dosavadních zkušeností! Máš volnost výběru z nachystané nabídky aktivit, ale mužeš si tvořit i vlastní. Postupne bereš život do svých rukou.

Roverské heslo „Sloužím“ připomíná, že rovering je velkou příležitostí a závazkem dělat svět lepším. Skrze službu sobě (starám se o sebe a svůj rozvoj), druhým (patřím do společnosti a zapojuji se do ní) a Pravdě a Lásce (hledám své životní hodnoty a žiju podle nich).

Roverský program

V roverském věku pokračuje naplňování cílů skautské výchovy, na jehož konci by měl stát člověk připravený převzít odpovědnost nejen za sebe samého, ale také za vztahy, prostředí a společnost, jejíž je součástí. Roverský program je v tomto duchu definován skrze pět oblastí, které chce u roverů a rangers rozvíjet ve vzájemném souladu.

Aby bylo všem roverům a rangers srozumitelnější, co jednotlivé oblasti obsahují, rozpadají se do celkem šestnácti témat.

Popisy oblastí a témat si můžete stáhnout v pdf samostatně nebo v rámci Mojí roverské cesty.

Oblasti a témata

Moje roverská cesta je nástroj, který pomůže RS sledovat, jak si vedou na své roverské cestě, skrze ni si mohou plánovat, co nového si chtějí vyzkoušet, naučit se, kam se chtějí posunout. 

Moje roverská cesta pro putující

Moje roverksá cesta pro provázející

Roverský věk se pohybuje zhruba mezi 15 až 24 lety. Jde o dlouhé období a kvůli rozdílným potřebám pracujeme se dvěma etapami roverského věku.

  • Vstupní rituál - absolvováním vstupního rituálu si každý skaut či skautka zvědomí svůj vstup do nové etapy skautského života. Inspiraci, jak takový rituál může probíhat najdete v Roverském kompase na str. 16.
  • Putující (15-19 let) - nebo taky mladší roveři a rangers, zhruba ve středoškolském věku. Cílem je naplno prožít rovering se svými vrstevníky, rozvíjet sebe sama skrze projekty, výzvy a další roverský program a postupně se učit přebírání odpovědnosti za svou další cestu.
  • O krok dál - Přechod od putujících k provázejícím je postupný a zcela na každém RS. Může obsahovat rozlučku s průvodcem, splnění všech úkolů putující*ho i další cíle, které si zvolí.
  • Provázející (20-24 let) - nebo taky starší roveři a rangers, zhruba po ukončení středoškolské docházky a dosažení dospělosti. Cílem je postupně plně převzít odpovědnost za svůj osobní rozvoj a držet ho ve svých rukou, ale také být průvodcem na cestě někoho jiného, ať už jsou to mladší RR, holky a kluci v oddíle nebo někdo jiný mimo skautský svět.
  • Závěrečný rituál - na konci roverského období vstupuje provázející RS na stezku dospělého skauta, skautky a je zcela na něm, jaký další směr zvolí, řízená skautská výchova zde končí. 

Cestu rovera a rangers ilustruje plakát Putování roveringem

Putující

  • dostává do ruky Roverský Kompas, který ho provede začátkem a možnostmi roveringu, s tímto nástrojem by roverovi měl být oporou jeho průvodce
  • po dokončení Kompasu dostane tzv. Mojí roverskou cestu - nástroj, ve kterém si plánuje, zaznamenává a hodnotí svůj rozvoj na roverské cestě
  • během cca tří let by měl naplnit tyto podmínky, aby se mohl stát Provázejícím

    • Plním. Skrze výzvy a projekty (příp. odborky) pokrýt všech 16 témat
    • Putuji. 3 víkendové puťáky
  • postupně se učí samostatně reflektovat, co se během roveringu učí, kam dál se chce posunout a jaké cesty k tomu zvolí
  • je zde důležitá role průvodce, ale postupně by měla ustupovat do pozadí

Provázející

  • dostává do ruky pokračování Mojí roverské cesty
  • pokračuje, chce-li, dál v plnění výzev a projektů. Během této závěrečné etapy by měl naplnit následující podmínky, aby mohl plnohodnotně ukončit roverskou cestu:

    • Vedu. vést jeden projekt
    • Provázím. rok jsem průvodcem*průvodkyní nebo patronuji odborku
  • rover nebo rangers už zde nepotřebuje průvodce, ale sám se jím stává
  • na konci roverského věku (cca 24 - 26 let, ale daný moment by si měl člověk určit zejména sám) vstupuje rover*rangers na stezku skautingu dospělých s tím, že odpovědnost za jeho další rozvoj a kroky je zcela v jeho rukou

V roverské praxi se ukazuje, že zejména mladší roveři a rangers potřebují na své roverské cestě průvodce - člověka, který jim pomůže při seznámení s roveringem, pomůže jim v hledání toho, jak může právě ten jejich rovering vypadat a jaké mají příležitosti. Je také tím, kdo mladé rovery a rangers postupně učí přebírat odpovědnost za sebe sama, a než to zvládnou, je připraven je podpořit v učení z vlastních chyb i úspěchů, v porozumění vlastního místa ve světě i ve skautingu.

Průvodce a průvodkyně pro rovery a rangers

Podstatou roveringu je jak individuální rozvoj dle oblastí roverské cesty, tak soužití v roverském společenství. Roverské společenství umožňuje budování silných vazeb, které přetrvávají i do dospělosti.

Roverský kmen

Základním společenstvím pro rovery a rangers je roverský kmen. Většinou se v něm sejdou RS z různých oddílů jednoho střediska, ale není to pravidlem. Jsou vrstevnickou partou, která společně objevuje svět a přijímá nové výzvy, je si oporou, sdílí zkušenosti a klade si palčivé životní otázky spojené s dospíváním.

Roverské společenství může mít i jiné podoby:

  • Roverská družina při skautském oddíle
  • Neformální skupina roverů a rangers na středisku
  • Oddílová rada, kde jsou členové a členky v roverském věku
  • Vysokoškolský roverský kmen
  • Tým rádcovského kurzu v roverském věku
  • Kamarádi z roverského kurzu

Roverský program podporuje všestranný rozvoj osobnosti. Celá řada prostředků, které k tomu využíváme, je jedinečná a nepřenosná (vlastní příklad, tradice a rituály, jedinečná atmosféra atd.). Těmi základními, které pojmenovává Junák a nabízí k nim podporu, jsou: projekty, výzvy. Když začínáš s roveringem je tu Roverský kompas. Dále tu jsou samozřejmě i odborky, skautské akce a kurzy a časopis Roverský kmen. Jako pomůcka pro zachycení plánů a plnění roverské cesty (např. za pomoci nástrojů výše) ti slouží Moje roverská cesta.

Projekty a výzvy a Roverský kompas

Výzvy a projekty jsou klíčovými nástroji roverského programu pro putující i provázející rovery a rangers. Jde o mozaiku velmi různorodých činností, ze kterých si roveři a rangers v první fázi vybírají, později si je pak sami vytvářejí v rámci pěti oblastí roverské cesty.

Co je projekt a co je výzva

Roverský kompas je interaktivní nástroj pro rovery a rangers, kteří začínají svou roverskou cestu. Seznámí je s roveringem, s jejich rolí, cíli roverského programu i programem samotným.

Když začínáš: Roverský kompas

Další nástroje

Odborky jsou i pro rovery a rangers! Pomáhají v zaměření na jedno téma, oblast do hloubky a získání expertízy v nich. Roveři a rangers mohou odborky využít k nasměrování jejich zájmů, které přerostou např. do výběru jejich budoucí školy či povolání. Taky se mohou stát průvodci a průvodkyněmi mladších.

Odborky pro rovery a rangers

Akce a kurzy - Roveři a rangers mají pestrou paletu možností kam vyjet - ať už za kvalifikačním či zážitkovým kurzem, či potkáním se s dalšími rovery a rangers, v Česku i zahraničí. 

Akce a kurzy pro rovery a rangers

Časopis Roverský kmen vychází každé dva měsíce a přináší roverům a rangers skautská i lifestylová témata. Lze jej číst v tištěné formě (po objednání chodí do schránek) či elektronické formě na webu kmen.skauting.cz . Články lze i poslouchat v podcastové formě v pořadu Po uši ve skautu

Časopis Roverský kmen

Moje roverská cesta

Moje roverská cesta je pomůcka posilující rovnovážný vývoj ve všech oblastech roverské výchovy. Pomocí ní lze plánovat své další kroky na roverské cestě. Skládá se ze tří částí: 

  1. Moje cesta - slouží jako přehledová mapa
  2. Jak jsem na tom - kde se RS seznámí s obsahem všech oblastí roverské cesty a stanoví si, ve kterých se jim daří a na které se soustředit do budoucna 
  3. Moje plány - slouží pro plánování svých kroků na cestě.

S těmito třemi částmi lze pracovat dle libosti. Ideálně se na úplném začátku seznamte s oblastmi roverské cesty a zjistěte, jak si v nich stojíte (2), naplánujte si své kroky (3) a všechny své dokončené aktivity zanášejte průbežně do mapy (1). 

Roveři a rangers 

Označení roveři a rangers, putující skauti a skautky, převzalo české hnutí od anglických skautů. Slovesa to rove a to range mají v angličtině podobný význam – putovat, toulat se, a to nejen fyzicky, ale také v myšlenkách. Roveři a rangers jsou tedy poutníci a poutnice. Nejde však o bezcílné potulování, podstatné jméno range označuje také větší vzdálenost, na které starší členové a členky hnutí „hledají příležitosti, jak konat dobro a sloužit společnosti“. 

Roverské heslo

Roverské heslo „Sloužím“ je stručným vyjádřením roverského programu. 

Obsahuje v sobě tři rozměry: službu sobě, službu druhým a službu vyšším principům. Teprve propojení třech služeb vede rovery a rangers na cestě k naplňování skautského poslání.

  • Služba sobě zavazuje k osobnímu rozvoji, k všestranné přípravě k plnění životních úkolů, aby měl/​a rover/​rangers dostatečně pevnou půdu pod nohama, až to bude zapotřebí. 
  • Služba druhým vyzývá poskytovat, dle svých nejlepších možností, oporu druhým lidem, přírodě, životu jako takovému. 
  • Služba vyšším principům zavazuje k hledání osobní cesty ke skutečnostem, které nás přesahují, přijetí Pravdy a Lásky jako určující skutečnosti, která dává roverské cestě cíl a ke které směřuje životní úsilí rovera/​rangers. 

RS 

Zkratka RS pochází z označení „Rover scout. Je to označení pro skauty a skautky, kteří nesedí doma, jsou na sebe nároční a pátrají po tom, jak nejlépe naplnit svůj potenciál.

Červená barva hlohu

Roverskou barvou je tmavě červená a odkazuje k barvě hlohu. Jeho plody, když dozrávají, jsou trpké, a teprve když přejdou prvním mrazem, plně dozrají a jsou sladké. Barva odkazuje ke zralému plodu jako symbolu vyspělého jedince.

Roverská hůl

Dalším symbolem roveringu je poutnická hůl. Odkazuje k putování jako hledání vlastní cesty, k putování ve znamení pokory a skromnosti. Její konec se pak rozděluje ve dví - vidíme tu symboliku křižovatek, na kterých je třeba hledat a volit správnou cestu, ale také symbol průzoru, skrz který lze správnou cestu hledat. V jeho vymezení lze na jedné straně vidět skautský slib a na druhé skautský zákon.

Roverská symbolika

Metodická podpora pro vedoucí roverů a rangers se skládá ze skautských kompetencí a jejich projevů pro tuto věkovou kategorii, roverské metodiky, Roverské porady nebo roverských kurzů zaměřených na vedení roverů a rangers. 

K jakým cílům vést rovery a rangers?

Kde se vzdělat, inspirovat, diskutovat?

Kde si načíst informace?

Kde se inspirovat konkrétními programy

Roverský odbor (RO)

Na ústřední úrovni dělá podporu této věkové kategorii roverský odbor. Věnuje se: 

  • Podpoře roverských kmenů, skupin, jednotlivců a hledání nových forem roveringu.
  • Hledání myšlenkového rámce roveringu a supervize tvorby, údržby a revize roverského programu.
  • Zadávání, realizaci a supervizi celostátních roverských projektů.
  • Komunikace tématu roveringu v ústředních orgánech i dalších organizačních jednotkách Junáka – českého skauta.
  • Snaze o šíření roverské metodiky do skautského vzdělávání.

Máš nápady, připomínky, starosti, nebo dokonce chuť se přidat? Napiš na ro@skaut.cz.