( Aktuální )
Zveřejněno 27. 5. 2021

Proč ji mít a jaké výhody přináší  

Členskou kartou prokazuješ, že patříš do organizace Junák  – český skaut. Obsahuje jméno, fotografii, věk a příslušnost k jednotce – středisku. Můžeš ji však používat i jako Evropskou kartu mládeže (EYCA) a čerpat na ni řadu výhod.

Druhy členských karet 

Existují tři varianty členských karet:

  • Základní členská karta – pro všechny členy Junáka – českého skauta, nemá žádné podmínky a omezení
  • EYCA klasik –  typ karty pro všechny naše členy od 5 do 30 let,  bez dalších podmínek.
  • EYCA Student – pro všechny studenty středních a vysokých škol do 30 let věku. U žádosti o tuto kartu je nutné doložit potvrzení o studiu, karta platí pouze jeden rok. 

Pokud si vybereš kartu EYCA, tedy Evropskou kartu mládeže (European Youth Card), můžeš na ni čepat řadu výhod. Jde o nejrozšířenější slevovou kartu pro mladé lidi v Evropě. Na rozdíl od takového ISICu, který je určen studentům, ji může využívat kdokoli od 5 do 30 let. Navíc je její pořízení mnohem levnější.

Přehled slev pro držitele EYCA karet

Až členskou kartu Junáka (variantu EYCA klasik nebo EYCA student) budeš mít, vyplatí se ti navštívit stránky www.eyca.cz a zjistit, na čem můžeš ušetřit. Může to pro tebe být i inspirací, kam naplánovat příští výpravu. Jen v České republice je to přes tisíc slev, mj. vstupné na různé památky, do muzeí, zámků apod. EYCA je ale také karta evropská, takže desetitisíce slev můžeš využít ve 38 evropských zemích.

Snížené vstupné není to jediné, co ti členská karta Junáka a EYCA přináší. Jde také o slevy na jízdném, v e-shopech se sportovním a outdoorovým vybavením, na kulturní akce, jazykové a jiné kurzy, v knihkupectvích a mnohé další.

Seznam i mapu slev v Česku najdeš na: eyca.cz/​slevy .

Členská karta poskytuje i slevu na pojištění při cestě do zahraničí

Jednou z největších výhod karty EYCA je extrémně výhodné pojištění pro cesty do zahraničí, které jejím držitelům nabízí pojišťovna Union. Pokud už členskou kartu máš a znáš její číslo, můžeš si toto pojištění sjednat kompletně on-line na stránkách: www.unionpojistovna.cz/​cestovni-pojisteni-eyca-online#step1

Základní varianta pro běžné „turistické“ cestování tě přijde jen na 190 Kč na rok.

Byla tato stránka užitečná?
Děkujeme!
Pomozte nám Křižovatku vylepšit!

Prosím napiš nám, co je na této stránce špatně. Co chybí, či přebývá. Co je nejasné. Co jsi hledal. Doporučujeme vyplnit kontakt, obzvláště, pokud očekáváš reakci. Budeš-li chtít, napiš nám i něco o sobě – kolik ti je let, jakou funkci ve středisku/oddíle máš a odkud jsi.