Toto je pouze náhled.
( Aktuální )
Zveřejněno 20. 2. 2024
Lenka Šablová
KÚJ – asistentka starosty, VRJ a Náčelnictva
lenka.sablova@skaut.cz

Vyhodnocení Strategie 2022

Naplňování Strategie 2022 bylo v uplynulých třech volebních obdobích hlavní prioritou práce Náčelnictva i Výkonné rady. V  dokumentu, který máte před sebou, se snažíme o objektivní zhodnocení toho, jak se jednotlivá témata i strategii jako celek podařilo naplnit, kam jsme se jako organizace díky tomu posunuli, ale i to, co máme příště udělat jinak či lépe.

Podrobné vyhodnocení Strategie 2022

Včetně odkazů na závěrečné zprávy všech strategických témat najdete v přiloženém dokumentu:

Základní shrnutí Strategie 2022

Shrnutí vzniku, naplňování a výstupů strategie

Na přípravě Strategie 2022  se podíleli členky a členové ústředních orgánů (zejména Náčelnictvo a Výkonná rada) a přizvaní, zejména skautští, odborníci. Strategie 2022 byla projednána XIV. valným sněmem v Litomyšli v březnu 2014 a následně schválena Náčelnictvem. V návaznosti vznikl dlouhodobý plán naplňování Strategie 2022  , který byl každoročně aktualizován a promítal se do ročních plánů Výkonné rady, na ni navázaných pracovních týmů a dalších dobrovolníků, příp. plánů pracovních skupin Náčelnictva. 

V průběhu realizace strategie proběhly dvě plánované revize, během nichž strategie výrazně zeštíhlela – ze 49 na 25 strategických témat, přesto zahrnovala téměř všechny oblasti činnosti organizace. Náčelnictvo průběžně schvalovalo zadání a závěrečné zprávy jednotlivých strategických témat, VRJ navíc předkládala Náčelnictvu dvakrát ročně přehled aktuálního stavu naplňování jednotlivých témat.

Díváme-li se na Strategii 2022 jako celek, můžeme konstatovat, že se výraznou většinu strategických témat podařilo naplnit, tedy realizovat v rámci nich naplánované projekty. Je však zřejmé, že vlastní realizace projektů byla pouze prvním krokem a stejně podstatná je fáze zavádění nově vzniklých nástrojů, metodické podpory či související postupná změna kultury organizace. Na vyhodnocení dopadů je u mnohých témat zatím příliš brzy.

Co se díky Strategii 2022 podařilo

Zásadním posunem je skutečnost, že jsme cílevědomě a důsledně pracovali na naplňování dlouhodobého plánu rozvoje, který jsme si jako organizace vytyčili. Strategie se výrazně promítla do plánů a obsahu práce Náčelnictva a Výkonné rady, na její naplňování byly vyčleněny významné finanční i personální zdroje. Díky tomu se podařilo v poměrně krátkém čase realizovat i náročné projekty, které výrazně přispěly k rozvoji organizace v jednotlivých oblastech její činnosti.

  • máme aktualizované programové nástroje pro všechny výchovné kategorie (v případě benjamínků aktuálně probíhá, nový roverský program bude představen na Obroku 24)
  • plošné workshopy a další metodická podpora přispěla k lepší práci s družinovým systémem v oddílech skautů a skautek (v podpoře budeme dále pokračovat)  
  • bylo zavedeno střediskové minimum  – nová kvalifikace pro vedoucí středisek a jejich zástupce
  • vznikla metodická podpora pro zakládání nových oddílů a  je k dispozici finanční podpora pro jejich rozjezd 
  • zapracovat do Stanov 8. prvek skautské výchovné metody – Zapojení do společnosti a vytvořit nabídku podpory, jak jej promítnout do oddílové činnosti
  • připravit a schválit Kodex jednání dospělých a navázat jeho zaváděním do organizace 
  • vytvořit podporu pro dospělé nováčky i oddíly a střediska, která se je  rozhodnou přijmout, a díky komunikaci tématu změnit nahlížení organizace na přijímání dospělých nováčků
  • vytvořit komplexní podporu a postupně oživit síť výchovných zpravodajek a zpravodajů (případně dalších činovníků, kteří se na jednotlivých úrovních organizace zabývají výchovou)
  • nabídnout vedoucím středisek (a VOJ) metodickou podporu a personalistické nástroje pro jejich práci a úspěšné budování širších střediskových společenství
  • v rámci podpory rozvoje výchovného programu proběhlo Národní skautské jamboree 2023

Konkrétních výstupů naplňování Strategie 2022 je samozřejmě mnohem více a včetně odkazů jsou obsaženy v závěrečných zprávách strategických témat a zapracovány do obsahu Skautské křižovatky. Závěrečné zprávy všech strategických témat jsou k dispozici na Skautské křižovatce i v příloze výše odkazovaného dokumentu. 

Naplňování Strategie 2022 zajištovalo z velké části ústředí, ať už zaměstnanecky nebo ve spolupráci s týmy dobrovolníků. S tím souvisí výrazný nárůst počtu zaměstnanců KÚJ (mezi lety 2014 a 2022 narostl počet přepočtených úvazků z 13 na 32), který se promítl do růstu mzdových nákladů. Celkové finanční náklady na realizaci Strategie 2022 činí za 8 let jejího naplňování cca 25 mil Kč, z 80 % se jedná právě o mzdové náklady. Pokud by Strategie 2022 nebyla neznamená to, že by organizace stejnou částku ušetřila.  Mnohé projekty by zřejmě stejně běžely, jen intenzita jejich řešení a množství výstupů by bylo výrazně nižší. Významnou součástí přípravy a realizace Strategie byla dobrovolnická práce. V rámci přípravné pracovní skupiny, Náčelnictva, Výkonné rady, odborů a jednotlivě zapojených dobrovolníku se jedná o tisíce osobohodin.

Zkušenosti, které jsme v uplynulých devíti letech získali, jsme se snažili promítnout práce na navazující Strategii 2030 – ať už se jedná o snahu zapojit do procesu přípravy strategie co nejvíce jednotek, skautských společenství či jednotlivců, výrazné snížení počtu strategických témat či snaha o zkrácení procesu přípravy nové strategie. Výsledný návrh Strategie 2030 předkládáme k projednání Valnému sněmu.