( Aktuální )
Zveřejněno 12. 9. 2023
Jan Chmelař
KÚJ – asistent organizačního zpravodaje
jan.chmelar@skaut.cz
Ondřej Peřina (Jerry)
VRJ – zpravodaj pro ICT a organizaci
ondrej.perina@skaut.cz
Zodpovědná osoba: Ondřej Peřina (Jerry)

Jak řešit příspěvky u sociálně slabších

Při zvažování výše členského příspěvku myslete na to, že příliš velkou částku si možná nebudou moci dovolit všichni. Ačkoliv registrace patří dlouhodobě k nejnižším cenám za volnočasové aktivity pro děti, mějte připravené varianty, jak nabídnout členství i sociálně slabším členům. Výrazné navýšení je vždy dobré vysvětlit rodičům. Můžete jim třeba poslat dopis k registraci, kde vysvětlíte, na co peníze využijete. Při dobré komunikaci zpravidla rodiče důvody pochopí a organizaci podpoří.

1. Snížení členského příspěvku pro určité skupiny členů

Středisková rada může rozhodnout o snížení členského příspěvku pro určité skupiny členů, například pro:

  • sourozence, nebo další členy z jedné rodiny,
  • oldskauty, kteří jsou v důchodu,
  • členy ze sociálně slabších rodin, apod.

Snížení registrace musí být dáno nějakým objektivním kritériem.

2. Rozdělení platby do více částek 

Rodičům můžete také nabídnout splácení poplatku v průběhu roku. I rozpůlení poplatku může být pro některé rodiny velkou pomocí.

3. Požádejte o pomoc ostatní rodiče

O pomoc pro sociálně slabší můžete požádat ostatní rodiče. Pomáhat je skvělé a pokud rodičům vše dobře vysvětlíte, mohou vám v rámci solidarity pomoci s dorovnáním snížené částky i s další podporou střediska. 

Dobře si však rozmyslete, jak systém bude fungovat právě u vás. Je nutné jednoznačně určit podmínky snížené registrace i co se z případných darů bude platit. Počítejte i s tím, že rodiče mohou být štědří! Co uděláte s dary, které se sejdou nad rámec potřeb sociálně slabších členů? Ponecháte je na další roky, nebo je budete chtít využít třeba na opravu klubovny?

Byla tato stránka užitečná?
Děkujeme!
Pomozte nám Křižovatku vylepšit!

Prosím napiš nám, co je na této stránce špatně. Co chybí, či přebývá. Co je nejasné. Co jsi hledal. Doporučujeme vyplnit kontakt, obzvláště, pokud očekáváš reakci. Budeš-li chtít, napiš nám i něco o sobě – kolik ti je let, jakou funkci ve středisku/oddíle máš a odkud jsi.