Koronavirová pravidla pro běžnou skautskou činnost

POZOR: Toto je stará, neaktuální verze
[Poslední aktualizace: 10. února 2022]

Hlavní změny od 10. února

  • Stát již nevyžaduje prokazování bezinfekčnosti. Ta tedy odpadá, pakliže se jednotka či pořadatel nerozhodnou jinak.
  • Stát již nevyžaduje vést evidenci účasti na setkáních.
  • Úroveň ochrany dýchacích cest zůstává beze změny oproti předchozímu stavu, tedy, přibližně „venku bez, uvnitř s,“ podrobnosti níže.

Základní pravidla

  • Je možné pořádat akce nejvýše do počtu 100 osob (od 19. února se toto číslo zvýší na 500).

Ochrana dýchacích cest

  • povinnost ochrany dýchacích cest platí ve vnitřních prostorách, jsou-li na akci ve vnitřním prostoru 2 a více osoby s rozestupy menšími než 1,5 metru
  • povinnost ochrany dýchacích cest platí na venkovních akcích od 30 osob výše při rozestupech menších než 1,5 metru
  • výjimka z povinnosti ochrany dýchacích cest se ve všech situacích vztahuje na děti před zahájením povinné školní docházky
  • výjimka z povinnosti ochrany dýchacích cest se vztahuje na osoby během pohybové aktivity, konzumace potravy a pobytu v ubytovacím pokoji
  • výjimka z povinnosti ochrany dýchacích cest ve vnitřních i vnějších prostorách se vztahuje na účastníky pobytových akcích pro osoby mladší 18 let, nekoná-li se v daném místě současně i jiná akce (platí pro výpravy bez ohledu na jejich délku)

Prokazování bezinfekčnosti

Po právní konzultaci jsme toho názoru, že jednotka / pořadatel může podmínky účasti případným vlastním rozhodnutím zpřísnit, stejně jako si například i u nezotavovacích akcí může v klidných dobách nastavit nutnost čestného prohlášení o bezinfekčnosti, určuje si cenu akce nebo třeba nutnost mít splněnou nováčkovskou.

V době pokračujícího rizika pokládáme případné vyžadování doložené bezinfekčnosti za odůvodněné a možné pokud každý bude mít na výběr i test, nikoli jen očkování nebo prodělanou nákazu (třeba i kvalitní AG test na startu aktivity). Mimochodem, dostupnost PCR testů zdarma pro některé skupiny nadále trvá (mj. pro děti a mládež do 18 let).

Nadále bohužel platí, že poslední instancí bude případně až soud, neumíme zaručit, že je takový postup (a v jaké konkrétní situaci) 100% neprůstřelný, dokud k tomu nebude precedens. A až bude precedens, bude už nejspíš jiná epidemická situace.

Zároveň je třeba počítat s tím, že je třeba citlivé komunikace a je třeba počítat s tím, že různí lidé věří různým věcem.

Doporučení Výkonné rady

Doporučujeme nadále upřednostňovat aktivity venku před aktivitami uvnitř, soustředit se především na družinové a oddílové aktivity a upřednostňovat menší akce. Doporučujeme nadále při plánování a provádění aktivit myslet na nákazu a hledat cesty, kterými lze riziko přenosu nákazy zmenšovat.

Stále platí doporučení Výkonné rady, pokud se můžete nechat očkovat, nechte se očkovat.

Díky všem, kdo opět a nadále dáváte energii do toho, aby se skautští kluci a holky mohli potkávat i v téhle náročné době, a děláte tím radost jim a jistě trochu i sobě. Skautingu je jim nejspíš třeba víc než jindy. Děkujeme všem dobrovolníkům, vedoucím i vzdělavatelům za skautskou službu v náročných dobách.

Dotazy nadále směřujte na e-mailovou adresu koronavirus@skaut.cz.

Petr Vaněk – Permi | koronavirus@skaut.cz
místostarosta a koordinátor koronavirových aktivit

Byla tato stránka užitečná?
Děkujeme!
Pomozte nám Křižovatku vylepšit!

Prosím napiš nám, co je na této stránce špatně. Co chybí, či přebývá. Co je nejasné. Co jsi hledal. Doporučujeme vyplnit kontakt, obzvláště, pokud očekáváš reakci. Budeš-li chtít, napiš nám i něco o sobě – kolik ti je let, jakou funkci ve středisku/oddíle máš a odkud jsi.